Årets Antikaffär 2012

Galerie Donner med innehavaren Arthur Aminoff korades på fredagskvällen till Årets Antikaffär av Collector's Awards. Vid en galamiddag på Victory Hotel i Gamla stan utsågs också Göran Gudmundsson med Centrum för Byggnadsvård till Årets Nydanare och Bernhard Englund med Ryttmästarbostället i Skövde till Årets Samlare.

Bollnäs Antik och Thomas Larsson fick priset för Bästa Monter på Antikmässan och Rickard Thunér hämtade diplomet för Årets Dyrgrip, som Thunérs Antikhandel tilldelades på presslunchen på Antikmässan i onsdags.

Årets Antikaffär belönades med följande motivering av juryn:

"Det är en antikaffär som innehåller ett klassiskt sortiment av fina möbler från 1700-talet och tidigt 1800-tal. Ett sortiment som blir mer och mer ovanligt idag. Redan i 20-årsåldern gav innehavaren ut böcker om silver. Idag innehåller affären en utsökt samling silver från 1600-tal och framåt från Finland, Sverige och Baltikum. En svåröverträffad affär."

En av de fina möblerna i prisbelönta Donners monter var ett skrivskåp i empire med många lådor och lönnfack av Johan Petter Berg från första åren på 1800-talet. Skåpet var också kandidat till priset för Åres Dyrgrip.

Skrivskåp av Johan Petter Berg hos Galerie Donner för 425 000 kr.

En annan av kandidaterna till Årets Dyrgrip var ett par silverkandelabrar i 20-talsklassisism. De var utförda av Eric Flemming för Atelier Borgila 1928.

Årets Dyrgrip ska vara en antikvitet eller ett konstföremål av osedvanlig dignitet. Det är av en sådan kvalitet och sällsynthet att det kan utnämnas till årets antikvitet. Vinnaren utsågs redan vid presslunchen 15 februari på Antikmässan.

Nominerade var Thunérs Antikhandel med ett par nattkomoder i empire, Galerie Donner med ett skrivskåp av Johan Peter Berg i empire och Silver o Form med ett par silverkandelabrar av Eric Flemming för Borgila från 1928.

Vann gjorde Rickard Thunér från Thunérs Antikhandel
Ett par kungliga nattkommoder från sannolikt Karl XIII och hans gemål Hedvig Elisabeth Charlotta för slottet Rosersberg. Skänkta av Karl XIV Johan till Conrad Theodor von Schulzenheim. Svensk empire i mahogny med förgyllda sfinxer och nordstjärnan. I originalutförande. Kopia finns på slottet.

Eric Flemming för Borgila 1928. Lägg märke till 1920-talsstilen på kandelabrarnas stam. Silver o Form 290 000 kr.

Foto: Philip Håkanson

Till Årets Nydanare utsågs Göran Gudmundsson men motiveringen:

"Original och originell är temat för Antikmässan 2012. Det kunde sagts redan för många år sedan av Årets Nydanare. Genom en målmedveten kamp att bevara det som är värt att bevara och visa vad man kan rädda åt eftervärlden har vinnaren också visat att man kan göra nytt på gammalt vis. Intresset för gamla hus i original har aldrig varit större och behovet av att vara orginell har aldrig varit ett problem för Årets nydanare Göran Gudmundsson och Gysinge Centrum för Byggnadsvård"

Årets Bästa mpnter på Antikmässan blev Bollnäs Antik:

"Original är viktigare för vissa personer än för andra. Inom några områden är originalskick ett oavvisligt krav för kvalitet. Det gör att sökandet efter föremål som håller klassen tar tid. Ett område som för att lyckas kräver fullständigt originalskick är Allmoge. Årets vinnare har under en följd av år gjort montrar i absolut originalskick."

Årets Samlare blev Bernhard Englund:

"Att samla handlar om att systematiskt kunna redovisa sitt samlande och dess betydelse för en publik. Var samlandet börjar spelar inte så stor roll. Det viktiga är att samlandet engagerar och utvecklas. Aptiten växer när man äter. Det som började med vapen och mynt blev så småningom Karl XII:s skrivbord och Gustav III:s lekvagn. Och ridån går upp till tonerna av Carolus Rex.

Årets samlare är Rusthållarbostället i Skövde och major Bernhard Englund" 
 

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 


Just nu 1140 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp