Auktion i Uppsala dag 2

Idag onsdag fortsätter Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion på Eddagatan 10 i Uppsala med Möbler, konsthantverk, porslin, glas, silver och smycken. På torsdag säljs Mattor och Ryskt måleri och konsthantverk. Auktionen börjar kl 11 varje dag.

Idag säljs ett barockskrivbord i Uppsala, som har stora likheter med det skrivbord som såldes i våras. Det skrivbordet hade ägts av drottning Hedvig Eleonora och stod på slottet Tre Kronor i Stockholm. Av räkningen i slottsarkiven kan man säkert säga att skrivbordet utförts av schatullmakaren Hindrich von Hachten i Stockholm ca 1690.

Dagens skrivbord är mycket likt det som såldes i Uppsala för 600 000 kronor. Skillnaden är den kungliga proveniensen och de beslag med nyckelskyltar där drottningens initialer HERS var återgivna på skrivbordet i våras. Det finns goda skäl att anta att skrivbordet nr 202 på dagens auktion också är av Hindrich von Hachtens hand och tillkommet vid 1600-talets slut i Stockholm.

Man  trodde tidigare att dessa skrivbord, som förekommer rätt ofta på marknaden, var tillverkade ett par årtionden senare, under Fredrik I:s tid på 1720-talet. Det var först när Knut Knutson upptäckte Hedvig Eleonoras skrivbord i våras, som konstvetenskapen nu har fått justera dateringen något. Intressant är att när en auktionsfirma sålt ett föremål till ett överraskande högt pris, så dyker det snart upp ett liknande föremål. Men prisförväntningarna ligger väsentligt lägre än 600 000 kronor. Utropspriset är 20-25 000.

På tisdagen såldes Äldre måleri, skulptur och 1800-tals och 1900-talsmåleri. En akvarell av Elias Fredrik Martin såldes för 42 000 kronor.

Elias Fredrik Martin (1804-1854) Utsigt af Upsala Stad sign och dat 1 dec 1827. Akvarell med täckvitt (25-30 000 Up). Slutpriset blev 42 000 kr.

Herrgårdsauktion på lördag

Herrgårdsauktion på lördag
 På lördag den 12 april blir det gårdsauktion på Rockelstad mitt i Sörmland. Här bor familjen von Post, som också driver konferensverksamhet med övernattning. Nu behöver man rensa i framför allt möbelbeståndet och en hel del roliga saker auktioneras ut.

Visning fredag kl 16-18 och lördag kl 10-12 i Gula paviljongen snett mittemot slottet. Auktionen börjar sedan kl 12.30 på lördagen. Rockelstad har anor sedan 1300-talet. Stora huset är i renässansstil och det finns fyra flyglar med 1700-talsinredning.

Ny chef för Bukowskis

 Bukowski Auktioner har fått en ny vd. I början av augusti tillträder Anna-Karin Laurell. Hon är idag chef för Salus-Ansvar, ett företag inom Folksam Försäkringar.

Michael Storåkers, som varit vd för Bukowskis i fyra år, kvarstår som vd fram till början av augusti. Han kommer enligt uppgift från bolaget även att kvarstå som ledamot av styrelsen. Storåkers satt i styrelsen för Bukowskis redan innan han utsågs till vd.

Månadsauktion i Landskrona

 

Lund, Stockholm och Landskrona

 

Stadsauktion i Borlänge

 

Månadsauktion i Halmstad

 

Måndag E-auktion Metropol

 


Just nu 1179 objekt

 
Annons Pil ner

I fokus

Annons Pil upp
Annons Pil nerAnnons Pil upp