Auktionshuset Kolonn - fyndplats för det oväntade

Månadsauktion var det hos Kolonn i Sundbyberg i söndags. Björn Larsson besökte auktionsfirman som brukar kunna ha det oväntade. Kolonn har funnits i fyra år nu, och Björn Larsson vände hem belåten efte sitt besök. En samling porslinsdelar av Berså tillhörde söndagens eftersökta godbitar.

 

 

Auktionsfirman Kolonn i nygamla Sumpan är ett ställe dit man ska gå för att söka efter det oväntade, saker man inte trodde fanns är ju något av firmans specialitet. Det är typiskt för auktionsföretag som ägnar sig åt det innehållsrika och spretande stadsauktionssegmentet.
  I fyra år har Kolonn nu fört stolta handelstraditioner vidare i Systembolagets avlagda lokal på Tulegatan i Sundbyberg. Söndag 14 juni avslutades vårsäsongen med att klubba drygt 600 nummer blandat auktionsgods bestående av allt från mystiska möblemang och leksakslådor till konst, plastpartier, Lisa Larsonfigurer och däremellan massor med andra saker.
 Bland dyrgriparna hamnade ett fräscht matsalsmöblemang av Carl Malmstens design (nr 32), bestående av vitrinskåp, matsalsbord med två ilägg, fyra stolar och två karmstolar, som klubbades för 19 000 kr.
 En oljemålning med Wilhelmsonska vibrationer (västkustskildraren Carl W) signerad V Holmqvist (nr 590) där motivet sannolikt också var hämtat från västkusten klubbades förtjänstfullt för 2400 kr mot en tusenlapp i utrop.
  Waxholms inlopp var temat för en oljemålning (nr 590) utförd i en härligt naiv stil som man antingen måste vara avancerad konstentusiast eller Vaxholmsbo för att uppskatta, klubbades för 2800 kr (utrop 1500 kr). Upphovsmannen med signatur EWL är dock obekant.
  Ett par italienska majolikavaser (nr 596) av attraktivt utförande med mycket färg och plastik klubbads för 2200 kr (1800 kr), detta trots betydande lagningar.
  En liten, knappt 25 cm hög, taklampa i charmigt funkig stil, antagligen från 1930-talet som det var svårt att inte fästa sig vid, klubbades för 350 kr (500 kr).
  Cirka 30 delar Berså (nr 275), som lanserades av Gustavsbergs porslinsfabrik 1961, varav 23 tallrikar, en kanna och en av de små skålarna med mindre glasyrspricka klubbades för 6000 kr (2000 kr).
  Ett 50-tal delar av Stig Lindbergs designklassiker Spisa ribb (nr 201), mest kaffegods, med 13 kaffekoppar som minsta gemensam nämnare, klubbades för 4000 kr (1500 kr).
 Nästa auktion hos Kolonn 23 augusti.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 


Just nu 1170 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp