Därför älskar vi allmoge!

På vårens antikmässa i Brösarp släppte vi loss två skåningar från olika generationer med en gemensam passion för allmoge. Gert Backe är samlaren som väljer saker med erfarenhet och känsla, medan Stefan Georgsson söker användbara antikviteter i en överkomlig prisklass. Här är deras personliga val!

Gert Backe och Anders Norrsell. Foto: Anders Norrsell

Gert ser människorna bakom tingen
Gert Backes intresse för allmogeföremål är starkt, intuitivt och gediget. På Brösarpsmässan dras han till unika föremål som har en historia att berätta, och som inspirerar till fantasier om de människor som en gång ägt dem.

En bröllopsgåva i form av en trähink, daterad 6 mars 1838, ansåg Gert måste härstamma från Hälsingland. Måleriet är med största sannolikhet är gjort av Anders Ädel, född 1809 i Söderhamn. Att skicket är så fint tyder också på att hinken kommer från Norrland, där virket skonats från trämask. Pris 10 000 kr hos Gybergs Antikhandel i Asarum. Foto: Anders Norrsell

Sitt allra första allmogeföremål köpte Gert 1965, då han hade sysslat med myntsamlande ett par år och just gått med i samlarföreningen Nordstjärnan. Tillsammans med sin fru Karin valde han ut en kista från 1700-talet, och kände direkt att den gav honom så mycket. På så vis grundlades ett livslångt intresse som även blev en livsstil. Gert har alltid omgivit sig med unika allmogeföremål, arbetat med dem, skaffat sig kunskaper om dem och framför allt fantiserat kring dem. Hans bästa råd till en yngre person som vill lära sig allmoge är att blunda och gå på känslan.

Den här bara kom till mig, förklarar Gert. Det är en sådan sak som gör att man får svårt att svälja när man ser den! Den lilla dryckeskåsan, en så kallad Västgötakåsa, har ett mönster som är typiskt för Borås-trakten och kommer från 1600-talet eller tidigt 1700-tal. Pris 18 000 kr hos Stens Antik. Foto: Anders Norrsell

– Jag vill att man sluter ögonen och känner på föremålet. Hur är det gjort, hur känns det att hålla i det? Är det bra, då känns det i fingertopparna, förklarar Gert och tillägger att det är ungefär likadant som när man går på dans och håller i en flicka.

Ett bokstöd med initialerna TAS får Gert att fantisera kring ett husförhör. Kan ägaren ha hetat Tage Andersson? På baksidan finns en datering från sent 1700-tal, men måleriet är från första halvan av 1800-talet. Det känns Hälsingland, menar Gert, som bara sett ett fåtal liknande under alla sina år. Det är också ovanligt att järnstången finns kvar, berättar han. Priset är 2 800 kr hos K&L Findahl Antik. Foto: Anders Norrsell

Han är en sann romantiker, och just den ådran, ihop med hans förmåga att fantisera fram egna bilder kring föremålen, är säkert en av anledningarna till att han dras till dem. Han lyckas känna människorna bakom föremålen, de som en gång gjort dem, använt dem, levt och älskat.

Gert fascinerades av formen på det stora hörnskåpet från sekelskiftet 1800, och hade aldrig sett något liknande tidigare. Han tilltalades även av färgen, originalskicket och det härliga slitaget. Pris 46 000 kr hos Lars Lindgren. Foto: Anders Norrsell

– Tänk dig en fästmögåva som en karl gjort till sin kvinna under trolovningen! Tänk hur han gått ut i skogen för att hämta virke, hur han sedan tillverkat det med kärlek och omsorg. Då blir det så totalt ointressant att tala om vad ett föremål kostar!

Stefan föll för det naiva måleriet på den lilla kryddlådan från första delen av 1800-talet, eventuellt Småland. Han gillade färgerna, och associerade mönstret till ett gap med en utsträckt tunga. Roligare än alla blommor man är van att se! Pris 1 200 kr hos Claes Lamme Antik. Foto: Anders Norrsell

Stefan satsar på prisvärd allmoge
När Stefan Georgsson går runt på Brösarpsmässan söker han efter bra allmoge som går att använda i vardagen och som inte är för dyr. Hans förhoppning är att fler unga människor ska inse att allmogeföremål både är överkomliga i pris och fantastiska att inreda med.

En barockljusstake i mässing från 1700-talet passade in på Stefans ambition att hitta bra antikviteter för nästan inga pengar. Ljusstaken saknade sin manschett, vilket gjorde att priset endast var 650 kr hos Rolle Antik. Foto: Anders Norrsell

- Polerade möbler är det tråkigaste som finns, hävdar han bestämt och förklarar att han alltid har tilltalats av det genuina, jordnära och naiva i gamla allmogeföremål. Han har lätt att identifiera sig med dem, att filosofera kring dem och dessutom använda dem. Allmogesaker är lätta att placera in i en modern inredning, menar han, och de ska absolut nyttjas i vardagen.

Ett hängskåp från Göinge i Skåne, helt i originalskick från första delen av 1800-talet, skulle Stefan gärna ha i sitt kök som en trevlig förvaringsmöbel. Perfekt för olivoljan och kryddorna som ska stå mörkt. Skåpet som mätte 45x55 cm kostade 3 800 kr hos Wickströms Antikhandel. Foto: Anders Norrsell

– Därför är det viktigt att de inte är för dyra! Man ska inte behöva ställa in hela Thailandsresan för att det blivit en buckla på barockljusstaken. Man ska kunna leva med grejerna!

Stefan arbetar periodvis själv som antikhandlare, och har i samband med det tyckt att priserna på allmogeföremål ofta är överdrivet och omotiverat höga.

– Att en ljuskrona i plåt kan kosta 250 000 kronor tycker jag bara är löjligt. Nej, då föredrar jag mindre föremål som är överkomliga i pris och som sätter igång roliga samtal.

Den jämtländska vrilen från 1703 kostade egentligen för mycket pengar för Stefans smak, men han kunde ändå inte låta bli den. Dateringen fick honom att hisna, och den skulle gärna få stå på julbordet där hemma, full med frukt, i sin grova, åldriga skönhet. Pris 7 500 kr hos Möbelberget Antik.

På Brösarpsmässan hittar han flera sådana, till exempel en vacker barockljusstake som han vill ha på matbordet där hemma, och ett hängskåp som vore perfekt för olivoljan och kryddorna i köket.

- Riktigt bra antikviteter i originalskick. Och de kostar en bråkdel av en gustaviansk taburett!
Text: Erika Funke

Externa länkar

www.brosarpsmassan.se

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1153 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp