Fynda på bakluckeloppis

När vårens första tussilago tittar fram är det dags för bakluckeloppisarna att breda ut sig på grusplaner och idrotts­platser i hela landet. Här möts riktiga loppisproffs och enkla vindsröjare. Vi besökte Bak­luckan i Norrskedika, och träffade köpglada fyndletare i alla åldrar.

Bertil Widlund från Västerhaninge med sommarstuga i Öregrund sålde prylar för femte eller sjätte gången i Norrskedika. Här med en sparbössa i form av en Ford 1940. Foto: Philip Håkanson

Bakluckeloppisen är den senaste formen av sommarnöje, kombinerat med handel med begagnat gods. Samtidigt är det en av de allra enklaste formerna av loppmarknad. Ett fast underlag – gärna en asfalterad plan, en kombibil eller ännu hellre en minivan och ett ordentligt överskott av begagnade varor, mer än så behövs inte för att det ska bli en lyckad bakluckeloppis. Och ju fler bakluckor på samma ställe desto bättre förstås.

Poängen är bilen, som med sitt rymliga innandöme och stora baklucka fungerar som transportredskap, varulager, butik samt rast- och fikastuga för personalen – som oftast är hela familjen. Kvaliteten på varorna spelar egentligen ingen roll, här är det viljan att bli av med prylarna som räknas. Ju mer och billigare desto bättre.  

Första vackra dagen i maj åkte Antikvärlden till drive-in-loppisen Bakluckan i Norrskedika i norra Roslagen för att ta en titt på fenomenet. Det var säsongs­premiär och vi hade hoppats på en fin försommardag, men redan halvvägs upp mot norra Roslagen hängde regnet hotande från låga moln. Det blev en blåfrusen dag, präglad av ett lätt duggregn som kom och gick i vågor. Detta hade dock inte hindrat ett hundratal deltagare från att med packade minivanar och kombibilar styra kosan mot idrottsplatsen i Norrskedika, där parkeringen, som ligger precis intill väg 76, förvandlas till bakluckeloppis på lördagar sommartid.

Kompisarna Juliana Karlsson från Uppsala och Maja Edlund från Snesslingeberg tyckte det kändes helt okej att sälja Majas alla leksakshästar. Foto: Philip Håkanson

Majoriteten av säljarna kom från de närmaste omgivningarna i norra Roslagen: Östhammar, Öre­grund och Österbybruk med en och annan långväga gäst från Gävle, Uppsala och andra nära- och mellanliggande samhällen. För sommarstugefolket i trakten är Bakluckan ett välkommet tillfälle att rensa bland gamla prylar och skaffa nya i ett evigt och outgrundligt kretslopp. En främmande fågel i detta norduppländska sällskap var John Guthrie, som kom ända från Texas, fast nu med bas i Avesta, avslöjade han.

Ett fint lördagsnöje menade Eivon Nordin från Gävle, som tyckte det var härligt att träffa allt folk i Norrskedika. Foto: Philpi Håkanson

Bakluckeloppisar är ett sommarnöje för hela familjen, och i Norrskedika fanns alla åldrar representerade bland publiken, från barnvagnsbarn och motvilligt medföljande tonåringar till fyndletande mor- och farföräldrar. Under flera uppfällda bakluckor var det dessutom barnen som stod för ruljansen, medan föräldrarna tog det lugnt med en fika i bilens inre.
Bland varorna dominerade nyare bruks- och prydnadssaker, urvuxna leksaker och textilvaror av olika slag. En och annan hemslöjdare skymtade i vimlet liksom någon enstaka försäljare av plantor för träd-gårdsodlare. Irene Lang från Alunda hade byggt upp ett berg av efterlämnade saker från sin mors sterbhus, andra hade satsat på ordentliga skåp- och förråds-rensningar. Bertil Widlund från Västerhaninge med sommarstuga i Öregrund sålde prylar på bakluckan för femte eller sjätte gången och började känna sig hemmastadd.
Bland säljarna dominerade privatpersoner som kombinerade ett välkommet lördagsnöje med att lätta på det egna pryltrycket. Kringresande knallar med begagnat gods som specialitet har också upptäckt bakluckornas förträffliga enkelhet, inte minst då det gäller att fylla på varulagren. Partytält, husvagnar och stora släpkärror är inte ovanligt bland dessa säljare med stora varulager.

Anette Selander som med hjälp av hela familjen driver Bakluckan i Norrskedika utsågs 2006 till årets företagare av Östhammars kommun. Att hyra plats på Bakluckan kostar 180 kronor för en bil, med ett släp kostar det 280 kronor. Text: Björn Larsson

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1169 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp