Winston Håkansons blogg

Winston Håkansons blogg
Winston Håkanson berättar här om vilka antikviteter han gillar och vilken konst han skulle vilja köpa. Winston är Editor at large och älskar att gå i antikaffärer och rota bland samlarföremål och småprata med antikhandlarna. Han medverkar regelbundet med marknadsöversikter i tidningen Antikvärlden.
 
Roliga auktioner och antikmässor värda ett besök kommenteras här, liksom händelser, företeelser och skvaller i antikvärlden. Läsare av nyhetsbrevet Utropet och den tidigare kolumnen Noterat i Nora kommer att känna igen sig.

Fyndchans på moderna auktionerna

Det är något visst med de moderna visningarna. Mer fart, mer glädje, mer för alla på något vis. Den som tycker om konst och design och inte hittar något på de moderna auktionerna, bör nog uppsöka sin shrink. Eller söka, som man säger på landet.

Rolling Stones har en karaktär i gitarristen Keith Richards, som är helt enkelt oförliknelig. Popbandsfotografen Magnus Bäcker fångade Keith Richards 1982.

Magnus Bäcker (f.1958) fotograferade Keith Richards i gruppen Rolling Stones 1982 för tidningen Schlager (25-30 000 AV nr 1)

Ett riktig fynd är målningen La Plage på papp-pannå av Bo von Zweibergk, som säljs som nr 9 på Bukowskis, med utrop 10-12 000 kronor. Ett annat fynd är strandmålningen av Marcus Eek, som bjuds ut hos Stockholms Auktionsverk för 25-30 000 kronor.

Bo von Zweibergk (1897-1940) målade La Plage Rab. 1934.

Marcus Eek (f. 1968) målade "Stranden" 2002. En duk om 130x150 cm som bjuds ut för 25-30 000 (AV nr 113).

Till sist en underbar studie av Stellan Mörner med kluven dam, tidstypisk foxterrier och champagneflaska. Visst finns det mycket kul att fynda på moderna auktioner!

Paris, Paris av Stellan Mörner (1896-1979) säljs på Bukowski som nr 39 (12-15 000 Bu).

 

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Svensk konst hos Skaj

Skajs Antikhandel har just nu en fin konstutställning. I de vackra lokalerna på Nybrogatan bredvid Dramaten ordnar Skajs en mycket sevärd konstutställning under bara en vecka.

Utställningen pågår till och med onsdag 22 oktober och där finns de flesta av de kända konstnärerna från 1900-talet med. En stor Olle Bonnie´r, Gilgamesh från 1959 i mycket klatschig och ovanlig stil 295 000 kr, en häftig Bo von Zweibergk Fabriksbyggnader 265 000 kr och en härlig Leander Engström Abisko från 1915 för 575 000.

Den omtyckte gossen målade Nils Dardel 1922 och den är en av de mest anslående målningarna. Priset är 3.6 milj. På samma vägg i stora salen hänger tre Jolinmålningar som en välformulerad triptyk. I de inre rummen fann vi en mycket fin Torsten Jovinge Menton 1926, där den vibrerande värmen och Medelhavets ljus griper tag i åskådaren. Priset är 385 000 kr, vilket målningen också kostade på auktion för några år sedan.

En mycket speciell GAN är Concerton. Utförd i blandteknikca 1927 visar det nymodigheten en radio och priset är bara 185 000 kr. Sammanlagt är det ett 40-tal målningar som alla är till salu,håller mycket god klass och är i mycket gott skick.

Den omtyckte gossen utförd av Nils Dardel 1922 visas och säljs hos Skajs Antik denna vecka, liksom Concerton av GAN.


Kommentarer

sune jönsson, - Fredag 7 november 2014

Gammalt, och unikt

Hej Winston! Jag hoppas att Du inte är heltidspensionär! Vi är ju båda födda på 1940-talet, men jag arbetar ännu så länge mer än heltid. Med trevliga arbetsuppdrag från vårt samhälle så är det en ren glädje. Eftersom Stockholm ligger avsides från Osby, så vore det intressant att få veta lite om de trender och diskussionsämnen som ventileras där uppe inom antikbranschen. Jag tänker inte på Lisa Larsson och andra fabrikstillverkade massvaror (svenska eller danska), utan antikviteter. Sune i Osby

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Grus i Louisiana

Den berömde isländske konstnären Olafur Eliasson har under hösten en utställning på Louisiana strax söder om Helsingör. Jag åkte dit i lördags för att se  ännu en skapelse av denne omtalade konstnär.

Louisiana är i mitt tycke Nordens ledande museum för modern och samtida konst. Det är otroligt vackert både i sin begåvade arkitektur, sina underbara trädgårdar och sin otroliga känsla för att visa stora konstnärer som betyder mycket för västerlandets konst. Ett besök på Louisina, och det har blivit många under åren, ger alltid en stimulerande kick, det är något man förnöjd tar med sig i bagaget hem. Ett minne att vårda ömt.

Därför såg jag mycket fram emot lördagens besök. Men jag blev mycket besviken. Hela utställningen bestod av grus och sten i drivor på golvet. I sal efter sal fick man traska över knagliga gråa stenar som låg över fyra eller fem salar. Till slut kom man fram till ett hörnrum, med bländande utsikt över Öresund. Där låg det enda av utställningen som inte var askgråa stenar. Nämligen ett antal böcker över konstnären och tidigare utställningar.

Sedan var det bara att traska tillbaka över de knagliga stenarna igen för att komma ut ur utställningen. Jag såg Olafur Eliasson på Tate Modern i London 2003, jag har sett honom på Jarla Partilager i Stockholm och beundrat honom på många andra ställen. Men detta sade mig ingenting. Ett platt fall.

Tack och lov pågår det samtidigt en utställning över Ernst Nolde. En tysk expressionist som började sin karriär i slutet av 1800-talet under postimpressionismen och en sann kolorist. En befrielse efter grustaget och en påminnelse om att Louisiana fortfarande är Nordens ledande museum för modern konst. 

Olafur Eliasson visar grått grus på Louisiana i höst. Men trådgården och utsikten är lika vacker som alltid.


Kommentarer

Barbro Magnusson, - Fredag 21 november 2014

Grus

När jag var där tänkte jag: stackars de som skall se till att gruset tas bort!

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Åk på Antikvärldens dag!

Imorgon är det återigen dags för Antikvärldens dag. Som så många gånger förut, så hålls den i Solnahallen. Det är enkelt att ta sig dit. Åk tunnelbana till Sona Centrum och promenera västerut. Det ska finnas skyltar. Promenaden är ca 10 minuter.

Här möter omkring 200 utställare, som alla är prenumeranter på tidningen Antikvärlden. Det är själva poängen. Alla är på allvar intresserade av något område inom samlande och antika eller gamla föremål. Och alla är kunniga ino sitt område.

Många har hållit på tjugo, trettio eller fyrtio år. Peter Pluntky ännu längre. Lars Yngve Johansson också. Och Jörgen Martinson började under Lundaåren och det är också drygt 40 år sedan! Dessa tre är alla experter i Antikvärlden, kända från bland annat Antikrundan och utgör tillsammans med undertecknad juryn, som väljer de bästa borden på Antikvärldens dag.

Den stora antikfesten öppnar klockan 11.00 imorgon. Men som prenumerant får man komma in redan kl 9.30 och det är en fröjd att gå runt bland borden och fynda. Där finns så många roliga saker. Så mycket fint - och priserna är väldigt modesta. Vi ses i Solna imorgon!

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Lauritz köper Stockholms Auktionsverk

Det åter helt osannolikt. En dansk nätauktionsfirma lauritz.com, köper en av Sveriges största auktionsfirmor Stockholms Auktionsverk. Världens äldsta auktionsfirma, .

Vad är motivet?
Bengt Sundström köpte först en sömnig traditionell dansk auktionsfirma i Aarhus, som sysslade med slagauktioner sedan över hundra år. Med den auktionsfirman som bas, iscensatte Sundström sin idé om nätauktioner. Han hade först försökt att få Danmarks ledande auktionsfirma Bruun Rasmussen,att nappa, men det gick inte. De var skarpa konkurrenter.

lauritz.com har sedan vuxit kraftigt och framför allt satsat på en yngre nätintresserad publik. Sortimentet har främst varit modern design, med moderna möbler, även ganska nygjorda och dekorativa prydnadsföremål från vår tidsålder. Expansionen har gått mycket snabbt. Det är inte lätt att idag göra om Bengt Sundströms resa.

Peter Alarik köpte Stockholms Auktionsverk 1993. Han har drivit upp den gamla firman till en modern effektiv och slagkraftig auktionsfirma med stor kompetens. Han har också hittat en utmärkt vd i Niclas Forsman, som även blivit delägare.

Men hur gör man sedan? Peter Alarik blir 70 nästa år, Niclas är bara 51, men har kanske inte råd att köpa ut firman. Det handlar om rätt mycket pengar. Så kommer lauritz.com och knackar på. De behöver putsa upp vapenskölden. Man kommer att tänka på när ebay köpte den välkända auktionsfirman Butterfield&Butterfield i San Fransisco under IT-yran omkring år 2000. Det kanske är så att framtiden inte ligger främst i kunskap och tradition, utan i att organisera en stor handel på nätet och med gigantisk marknadsföring få dit publiken. Det kanske trots allt är den mest logiska vägen ut. Man hoppas lauritz.com betalar cash med en gång.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Gård&Torp 10 år

Tidningen Gård&Torp firar i dagarna 10 årsjubileum. I september för 10 år sedan började G&T komma ut reguljärt. Dessförinnan hade vi gjort en s.k. one shot sommaren innan. Men i fem år dessförinnan var G&T en bilaga till dåvarande Antikbörsen med ett nummer varje halvår.

Nu ordnade tidningen och Gunilla von Platen ett seminarium med efterföljande middag på Ulriksdals Slottsträdgård för ett hundratal personer. Björn Ohlén talade om Turen att ha ett gammalt hus. Han menade sitt eget och betonade vikten av att ha en plan för iordningsställandet. Tidplan kan man däremot vänta med.

Lasse Sjöberg spred glädje när han kåserade om 1700-talsmiljöer. Det blev mest hans egna. Kollektionen är uppe i 10 stycken och har just utökats med en kyrkogård intill gårdskontoret på Lövstabruk, som han ägde tidigare. Byggtnadsantikvarien Ingela Boström, som skrivit Tapetboken höll en fängslande skildring av olika spännande tapeter som hamnat i svensk ägo.

Till sist fick vi en bensträckare ut i handelsträdgården där slottsträdgårdens skapare Bo Rappne fängslade deltagarna med tips och roliga historier. Gödsla rabatterna med 2.3 cm kompostjord, helst egen i värsta fall kogödsel och dra bort ogäset så tidigt som möjligt! Henrik Ekman var conferencier under den efterföljande middagen, då Gård&Torppriset utdelades för bästa insats i byggnadsvård. Mycket uppskattat!!

Lars Sjöberg trollband publiken med sitt nytillskott - en kyrkogård på Lövstabruk.

Slottsträdgården Ulriksdals skapare Bo Rappne förtjuste publiken med många praktiska tips.


Vinnarna av Gård&Torppriset för bästa byggnadsvårdsinsats kom från Dalsland och står i mitten. Henrik Ekman längst till höger.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Irving Penn på Åmells

Idag öppnar Åmells Konsthandel en utställning över Irving Penn (1917-2009). Åmells som är Sveriges ledande konsthandel har länge haft koll på vad som rör sig på marknaden. Därför har också foto snabbt blivit en stor artikel. Och om man ska satsa på foto - vilket Åmells gör - då finns det bara en riktigt ledande fotokonstnär för svensk publik.

Irving Penn gjorde debut som modefotograf 1943. Han fotograferade för Vogue och många andra stora modetidningar. Ursprungligen hade han tänkt sig att bli målare, vilket man påminns om i hans motivval. Det finns fyra kategorier av Penns motiv, berättade Niclas Östlind på pressträffen. Det är porträttet, som Ingmar Bergman, det är antroposofiska studier som Hells Angels, det är stilleben och aktstudier.

De klassiska fotograferna tog endera en ögonblicksbild eller så ställde de upp motivet i en studio. Irving Penn arbetade enbart med studiofotografering och han lämnade ingenting åt slumpen. Han var perfektionist och sökte sig till de gamla klassiska hantverksmetoderna från 1800-talet med palladium och platinagelatiin, som ger bilden ett fantastiskt djup och en målerisk yta.

Åmells visar en stor utställning av Penns fotografier, där allt är till salu. I motsats till vissa andra utställningar är det enbart originalfotografier. Priserna kan tyckas höga, men fotografi på hög nivå är mycket efterfrågat. Irving Penn gifte sig med sin tids supermodell. Hon var svenska och hette Lisa Fonssagrives-Penn. Många av hans fotografier visar hennes stora karraktär och Penn donerade en rad fotografier till Moderna Museet. Utställningen pågår till den 26 september.

Lisa Fonssagrives-Penn Marrkech 1951

Niclas Östlind är numera doktor i fotografi och analyserade Penns fotokonst för pressen.

Hells Angels från San Fransisco 1967 tillhörde på sitt sätt Irving Penns antropologiska studier

Verner Åmell satsar nu stort på foto och öppnade idag utställningen över Irving Penn.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Lång sommar

Det har varit en underbar sommar. Den bästa på tiotals år, om inte längre. Den långa sommaren sammanföll med att jag gick i pension (ett konstigt ord) och lämnade tidningen Antikvärlden definitivt. Men jag fortsätter att skriva marknadsöversikter, jag går på antikmässor och jag följer auktionerna.

Den långa sommaren bjöd på två spännade slottsauktioner. Först ut var Stockholms Auktionsverk med inventarierna från Biby i Sörmland. Där gick det högt. Det berodde både på den fina proveniensen och den fina kvalit'en på de flesta föremålen. Många möbler och föremål hade stått på Biby sedan 1700-talet och bara haft en ägare.

Sedan var det dags för slottauktionen av inventarierna fråb Rosendal i Skåne. De såldes hos Helsingborgs Auktionsverk och där blev det likaledes höga priser, även om kvaliteten var mer ojämn. Antikklubben var där som första gäster innan visningen öppnades. Det kom drygt 70 personer och Joakim Bengtsson, som är vd för Helsingborgs Auktionsverk tog emot oss i strålande sol den 23 juli.

Därefter bar det iväg in till Helsingborg och pressvisning av Antikmässan i det nya arenahuset bredvid gamla Idrottens hus. Det är fortfarande sommarens begivenhet att besöka denna mässa, även om antalet utställare sakta minskar. Man får tillfälle att träffa ett stort antal utställare och se vad som finns på marknaden. Sommaren i Skåne avslutades med en resa till Skarhult, där Alexandra von Schwerin leder en utställning över de starka kvinnor som funnits på slottet i 500 år. Tala om kvinnomakt!

Slottet Skarhult i Skåne visas för första gången för allmänheten med utställningen om starka kvinnor till 21 september.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Vad hände med Andy Warhol?

Veckans snackis bland konstintresserade är vad som egentligen hände med målningen The last supper eller Den sista måltiden på Bukowskis Contemporary auktion i Stockholm den 14 maj. Målningen hade fått ett fabulöst utropspris om 60-80 miljoner kronor. Ingen målning har fått ens en tredjedel av det utropspriset i Sverige.

Redan före auktionen surrade det mycket kring denna en av Andy Warhols sista målningar, avslutad 1986 strax före hans död. Bakgrunden är att det i flera år har förekommit ett envist rykte att Bukowskis lämnat garantier till säljarna av betydande konstverk. Sådana garantier lämnas till och från av de stora internationella auktionshusen. Där anges i förekommande fall sådana garantier i katalogen och även av utroparen.

I Sverige förekommer inga sådana garantier. I alla fall inte officiellt, och det ses med ogillande av marknaden. Bukowskis har inte heller medgivit att de skulle ge några garantier till sina säljare. När klubban föll i onsdags nåddes inte utrop och Den sista måltiden förblev osåld. Men en stund senare meddelades det att man fått kontakt med en köpare, som bjudit 50 miljoner, vilket tydligen säljaren accepterat. Med säljprovisionen 22.5 % blev det 61 miljoner. Men provisionen är inte 22.5 % på så stora summor. Detta belopp ändrades också senare till 58.250 000 kronor. Lite konstigt. Varför skulle en köpare vara beredd betala full provision i det läget? Eller gjorde han inte det?

Frågan är vad köparen egentligen betalade och vad auktionsfirman tjänade på affären. Envisa rykten gör gällande att det var en utlandssvensk som var säljare. Det var därför denna internationella tavla hamnade i Sverige och inte i London eller New York. Priset 60-80 miljoner var också väl tilltaget internationellt sett. Säljaren har enligt samma envisa rykten fått betalt i förväg. Oklart hur mycket. Om Bukowskis säger att de inte har lämnat någon garanti, och vi måste tro dem förstås, återstår möjligheten att någon i auktionsfirmans närhet har köpt målningen efter klubbslaget, när ingen spekulant dök upp.

Det kan ju vara värt några miljoner att få ståta med ett sådant makalöst försäljningspris.

Jag vill gärna bli motsagd om detta inlägg.

Kommentarer

Erik Karlsson, - Onsdag 21 maj 2014

Warhol

Hej Winston. Förmodar att du inte sätter en enda krona emot min instinktiva gissning direkt efter auktionen att köparens efternamn börjar med "L"? Erik ( fotografen )

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Alfred Grenanders möbler på auktion i Helsingborg

På vårens Kvalitetsauktion hos Helsingborgs Auktionsverk i söndags såldes en sällsynt samling möbler av Alfred Grenander. Denne arkitekt och formgivare föddes  1863 och kom att tillbringa större delen av sin karriär i Tyskland. Där är Grenander betydligt mer känd än i Sverige. Mest uppmärksammad är han för medverkande i ritningarna av Berlins tunnelbana.

Alfred Grenander ritade och lät uppföra Villa Tångvallen i Falsterbo, som stod färdig 1907. Inventarierna har till stor del stått kvar intakt sedan dess. I söndags såldes en stor del av möblerna på Helsingborgs AV.  De var också ritade av Grenander i en elegant men lekfull jugendstil. Eftersom de var i originalskick, var de bitvis ganska slitna.

Högst gick sex vitmålade matsalsstolar med hög smal rygg och originalklädsel. Slutpriset blev 110 000 kronor, trots slitage. Men då medföljde extratyg till stolarna (30-40 000 HAV nr 1). Ett par vita klaffbord hörde till matsalsstolarna. Vardera bordet var uppfällt 88x89 cm och såldes för 36 000 kronor (8000 HAV nr 2).  Se nedan.

En vitmålad buffé med fyra dörrar och underhylla gick för 3000 kronor (6000 HAV nr 8), men den var lite sliten. Däremot såldes ett kvadratiskt bord med en liten låda på var sida för 27 000 kronor, trots en gulaktig patina (6000 HAV nr 10), och ett par kolonnskåp i gulaktig färg nådde utropets 9000 kronor.

En sliten gripsholmsfåtölj med trasig rygg var bara tillskriven Grenander och klubbades för en tusenlapp (2000 HAV). Riktigt tuff var en rödmålad smal hög  hylla, som klubbades för 3000 kronor. Den hade jag kunnat leva med (2000 HAV nr 29).

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Svenska gåvor till Ryssland

I onsdags var det stort releaseparti på Riddarhuset i Stockholm. Susann Silfverstolpe presenterade den bok som hon arbetat med i 14 år, och som nu efter många besvärligheter var färdig. Utgivare är Atlantis Förlag och boken kom ut samtidigt på svenska, engelska och ryska.

Alla var där, som man säger. En månghövdad företrädesvis silvergrå publik satt på bänkarna i Riddarsalen och lyssnade när en briljant Susann förtrollade sin publik med den enastående historien om när svenskarna vid sex tillfällen reste till Ryssland och överlämnade överdådiga silvergåvor till de ryska tsarerna.

Med klar röst och ett inbjudande leende förklarade Bukowskis tidigare silverchef att
"Det  här blir långt. Men det är spännande."
Och sedan berättade hon med stor inlevelse hur de sex ambassaderna från drottning Christinas tid 1647 till Karl XII 1699 reste till Ryssland. Med upp till 200 slädar och hundratals föremål reste man över isen och Ålands hav och uppvaktade tsarena med dessa gåvor. I gengäld fick svenskarna sobelskinn.

Det mesta av dessa unika silverföremål, som är av en enastående kvalitet, finns nu i Kremls skattkammare. Boken kostade vid detta tillfälle 600 kronor och är ett fantastiskt referensmaterial med bilder på alla föremålen och många andra samtida illustrationer. Den kommer att återberättas av Märta Holkers i Antikvärlden.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 


Just nu 1168 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp