Högklassigt och attraktivt
Tumlaren, Teckomatorp

En av Helsingborgsmässans riktiga veteraner är Kurt Nilsson med antikaffären Tumlaren, som i år ställer ut på mässan för 43:e gången. Med så många års erfarenhet bakom sig kan han säga en hel del om hur synen på antikviteter har skiftat genom åren.

Medicin från 1700-talet Ett reseschatull av barockkaraktär, troligen tidigt 1700-tal, med flaskor som har tennlock, kommer från Apotheket Leionet i Malmö och kostar 22 000 kr. På en etikett står "Är plågan häftig". Foto Anders Norrsell, Jönssonbilder AB

Antikmässan i helsingborg startade 1962. På den tiden höll man till nere vid hamnområdet, på en plats som kallades Gröningen. Här ligger nu Helsingborgs stadsteater. Mässchef var då Harry Tenshult, med assistans av dynamiske Leif Nilsson, som sedermera övertog chefskapet. Bland utställarna från de första åren i Helsingborg fanns bland andra Molvidson från Stockholm, och inte att förglömma Agda Mårtensson från Ystad, välkänd i hela riket för sin stora kunskap om i synnerhet skånsk allmoge. Nu är det hennes dotter Leni Ehnbom och dotterdottern Jenny von Platen som kan ses som utställare i Hel­singborg.

Med som debuterande utställare 1963 fanns också 26-årige Kurt Nilsson med sin antikaffär Tumlaren. I år blir det den 43:e mässan för Tumlaren. Kurt Nilsson har varit i branschen sedan 1962, först som möbelrenoverare och konservator hos Falkkloos i Malmö. Färdigheterna lärde han av sin far, som var vagnmakare i Röstånga.

Tumlaren öppnade sin affär i Norrviddinge, mellan Käv­­linge och Landskrona 1968. Man flyttade då in i hustrun Sonjas farfars egenhändigt byggda korsvirkeslänga. Idag äger han fem av husen på bygatan nära kyrkan i Norrviddinge, ett stenkast från Trollenäs slott, och är sedan många år medlem i Konst- och Antikhandlareföreningen (SKAF). Namnet Tumlaren fick affären efter de små dryckesbägare utan fot eller handtag, som brukar vara av glas eller metall. Även Kurt Nilsson själv går numera under namnet Tumlaren.

Som så många andra började han med att luta av möbler.

- Det var ju ingen som ville ha det målade, säger han. Idag tar man ofta fram den underliggande färgen om något är ommålat, men det gjorde man inte tidigare, så nog kan det ha flutit bort en och annan blomma, tror Tumlaren.

Han fortsätter:

- Mycket av det som köptes på 1960-talet är inte attraktivt idag, men det som inte köptes då, är hårdvaluta idag.
Hos Tumlaren hittar man inte några sekunda möbler, där exempelvis en skåpdörr hänger löst. När vi frågar Kurt om detta kommer svaret omgående.

Målkärl och bägare i tenn Längst fram ett mått som rymmer 5 kubiktum, av Nils Abraham Santesson, krönt 1874, 1 250 kr. Till höger mått 1 dl av Werrenrath, Lund (1847-1900), 2 000 kr och bakom 2 dl av samme mästare, 2 500 kr. Till vänster en dubbeljumfru av Norrman, Karlskrona, 3 500 kr. Bakom ett kvartsstop krönt 1845 av Berglund, Lund, 3 500 kr. Längst bak två tennbägare tillverkade av Mattias Rundqvist 1829 och 1832, med stämplar från Karlskrona, 14 500 kr för paret. Foto Anders Norrsell, Jönssonbilder AB

- En möbel som skall pryda ett hem skall vara funktionsduglig. Om man har ett skåp där dörren hänger och slänger, vad händer då när nästa generation får det i arv? Det kan mycket väl uppfattas som skräp som därför slängs bort.
När vi besöker Tumlaren står i antikaffären ett vackert bänkaskåp, ett så kallat änglaskåp, men ängelns huvud ligger löst vid sidan om.

Hur hade man då gjort om huvudet hade saknats helt?

- Vi hade givetvis satt dit ett nytt huvud, men då skall det också deklareras tydligt att det är ett tillägg, säger Charlotte Strömstedt, dotter och kollega till Kurt, som anställdes i firman 1992 och nu arbetar sida vid sida med sin far.

Kurt Nilsson visar oss en del föremål som kommer att pryda montern på sommarens antikmässa i Helsingborg. Den tyska chiffonjén från runt 1800 med massor av olika funktioner är mäkta vacker. Men de föremål som undertecknad faller mest för är agedynan i flamskvävnad och svepasken daterad 1847, invändigt fylld med ett stort antal skånska allmogesmycken, bland annat striglakors och trillekors märkta IHS (latinskt kristusmonogram för Iesus Hominum Salvator, eller allmogetolkningen Iesus Herrens Son). Agedynan, smyckena och asken kommer alla från den omtalade gästgivarsläkten i byn Everlöv i Skåne, som under 200 år var känd för sina rika samlingar av textilier, smycken, möbler och mycket annat.

Text: Gert Backe
Ord och uttryck
Jumfru - måttenhet som innehåller 8,2 cl.
Kubiktum - måttenhet som innehåller 0,026 liter.
Striglakors - ett T-format silverkors med kläppar.
Trillekors - runt hängsmycke i silver med pressad dekor,
ofta märkt IHS. Det var brukligt att ett runt smycke i allmoge­kretsar också kallades kors.
Armbulaknappar - armbågsknappar eller hängknappar
som användes till klädedräkten.
Spedetröja - en stickad, liten tröja (speda betyder att sticka).

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1156 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp