Klassiska pärlor

En pärlcollier eller ett par örhängen med pärlor finns i många kvinnors smyckeskrin, och vad är den självklara presenten på en högtidsdag om inte ett smycke med pärlor. Men vad ska man tänka på när man köper pärlor? Och hur mycket ska man betala? Smyckeexperten Lars Yngve Johansson ger oss praktiska tips.

Den ljusare fläcken utan lyster på pärlan är ett tecken på slitage.

Det är något magiskt med pärlor. Pärlor som skimrar, vackra runda pärlor, stora och pyttesmå. Vita, gula, rosa, grå eller svarta pärlor. Droppformade eller oregelbundna. Pärlor kan se ut på många olika sätt och har använts som smycken i tusentals år. Man skiljer på äkta och odlade pärlor. En äkta pärla har kommit till av en slump utan mänsklig påverkan, som ett skydd mot ett oönskat ämne som kommit in i musslan, medan en odlad pärla har en pärlemorkula som lagts dit som en bas.

Japan är världsledande när det gäller odlade pärlor. De traditionellt odlade pärlorna produceras i Akoyamusslan och varierar i storlek mellan 2 och 10 millimeter. Vanligast är pärlor som mäter 6-7 millimeter, är de större ökar priset markant. Pär-lorna odlas under flera år och består av tusentals lager pärlsubstans runt pärlemorkulan. Linné lär ha försökt odla pärlor, men det var en japan vid namn Mikomoto som lyckades utveckla tekniken i början av 1900-talet. Odlade pärlor kom till Europa på 1920-talet, men det var först efter andra världskriget som odlade pärlor blev riktigt stort.

Klädsam collier med större och mindre odlade japanska pärlor och lås av guld med odlad pärla. Pris 6 500 kr.

Kinesiska sötvattenspärlor odlas i en annan typ av mussla. Det är betydligt mindre komplicerat att odla pärlor i sötvatten. Man kan odla upp till 20 pärlor i en och samma mussla, vilket gör att den här typen av pärla förekommer i mycket stora mängder, till förhållandevis låga priser. Sötvattensmusslorna producerar odlade pärlor i en stor variation av färger och former. Tekniken har förbättrats, vilket innebär att kvalitén har blivit högre. Numera finns det jämna runda sötvattenspärlor med bra lyster på marknaden. Storlekar runt 7-8 millimeter är vanliga, men över 11 millimeter är sällsynta.

Söderhavspärlorna är också odlade stora pärlor, mellan 8 och 20 millimeter. De har varit mycket populära på senare år och kostar stora pengar.

Priset för South Sea- och Tahitipärlor av toppkvalitet uppgår till ett par miljoner kronor.

På Mallorca framställs imiterade pärlor med en glaskula som får ett överdrag av bland annat en pärlessenslösning från fiskfjäll, vilket ger en skimrande lyster. Glaskulan doppas i essensen på samma sätt som när man stöper ljus. Snäckskalspärlor tillverkas på samma sätt, men med en pärlemorkula istället för en glaskula. I Sverige förekommer pärlor tillverkade på 1960-talet av juvelerarfirman Torndahls, som såldes som odlade pärlor, men som i själva verket var en slags majoricapärla.

Örhängen med odlade Tahitipärlor, guld och antikslipade briljanter. Pris 16 000 kr.

Hur ser man då om en pärla är äkta? En fackman kan ofta se det, men det kan vara svårt, säger Lars Yngve Johansson. Det händer att man får röntga pärlor för att se om de är äkta. Det enklaste sättet att avgöra om en pärla är äkta eller odlad är att försiktigt föra den mellan tänderna. Är den glatt är det en imitation, men om den är sträv och lite sandiga är den äkta. Som kund får man fråga sig fram och reklamera köpet om det blir fel.
Text: Gunilla von Platen
Så sköter du dina pärlor

Det är en myt att pärlor "dör" om man inte bär dem ofta. Pärlor som inte ser levande ut är sannolikt illa skötta.

Vänta inte tills tråden går av. Trä om pärlhalsbandet med jämna mellanrum eftersom tråden - pärlsilket - blir smutsigt och skört.

Lägg inte pärlorna på en kall marmorbänk. De tål inte snabba temperaturväxlingar.

Spruta inte parfym direkt på pärlorna.

Förvara inte pärlorna tillsammans med andra smycken och inte heller i bomull, som torkar ut pärlorna.

Torka av pärlorna då och då med en lätt fuktad linneduk för att få bort beläggningar.

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1150 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp