Konst av Lennart Larsson, Bertil Gullander och Veikko Aaltona

Efter mina föräldrars bortgång tillföll dessa tre tavlor mig. På 1970-talet betalade de några tusenlappar för tavlorna. Den första är gjord av Lennart Larsson och föreställer Kungsträdgården och Jakobs kyrka. Målningen är daterad på sjuttio-talet och har en storlek på 72x61 cm. Den andra är gjord av Bertil Gullander 1975, storlek 55x43 cm, och den tredje av den finske konstnären V Aaltona, 100x60 cm. Alla är oljemålningar, vad tror ni om värdet?
Eva Sundin Bäckström

Svar: Kvalitetsmässigt tycker vi att det fina Stockholmsmotivet av Lennart Larsson är väl så bra som liknande motiv målade av mer namnkunniga konstnärskollegor. Men där tar tyvärr likheterna slut, ett sannolikt pris idag ligger nog runt 1 500-2 000 kr. Det är inte all konst som stiger i värde genom åren, mycket konst har faktiskt gått rejält tillbaks i pris sedan 1970-talet, och detta gäller i synnerhet alla dessa konstnärer som inte tar sig in på de stora auktionshusen.
    
Detta öde delar också Bertil Gullander med Lennart Larsson och för hans landskap är prisnivån kanske till och med ännu något lägre, men märk väl att kvalitetsmässigt är båda dessa konstverk riktigt bra!
    
Den tredje målningen är däremot målad av en riktig så kallad hötorgskonstnär, nämligen Veikko Aaltona. En konstnär som lovande började sin karriär hemma i vårt östra grannland Finland, men vars konstnärsgärning förflackades alltmer efter flytten till Sverige. Aaltonas alster fyllde mången rambods skyltfönster utefter vårt avlånga land under alltför många år och värdemässigt handlar det endast om cirka 500-700 kr.

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1146 objekt

 
Annons Pil ner
Beso
Annons Pil upp
Annons Pil nerAnnons Pil upp