Köp fällbord på auktion

Alrotsfanerade fällbord förekommer i olika utföranden på såväl kvalitets- som stadsauktioner, och skicket på borden är verkligen skiftande - liksom priserna. Små, nätta salongsbord av hög kvalitet går ofta högt, medan bord med större skiva kan köpas betydligt billigare.

Fällbord med vackert blekt kvadratisk skiva signerat Fredrich Iwerson med urgröpta hörnor för spelmarker såldes för 34000 kr (20-25000 Bu).

Mälardalen är hemvisten för alrotsbord i Sverige. Märkvärdigt nog är nästan alla av de kända mästarna som tillverkade vippbord eller fällbord av alrotsfaner hemmahörande i städer runt Mälardalen. Den mest kände är Jacob Siölin, "schatullmakare i Köping och Kongsör" (se sidan 11-13). Men där ?nns ?era kända mästare, som Rosendahl i Arboga, Lindell i Köping och naturligtvis stockholmsmästarna. En signatur är alltid uppskattat, men ofta är det kvaliteten man betalar för och signaturen kommer med på köpet. Därför är rådet att alltid försöka köpa just sådana bord.

Skivans utseende är förstås viktigt. Helst ska alrotsfaneret kännas naturligt. Det får inte vara för torrt och luggigt, inte heller för påkladdat och överlackat. Om det ?nns en fanerad kantring ökar värdet. Storleken på skivan är också viktig. Bord som är över 1 m i diameter tenderar att bli väldigt klumpiga i ett uppfällt läge mot en vägg. Detta gäller i synnerhet de kvadratiska borden, vilket gör att de ofta får ett lägre pris. De mindre salongsborden med oval eller rund skiva är mer högklassiga arbeten, de är också mer lättplacerade i ett uppfällt läge - priset blir därför högre. Trefoten, som nästan alltid är av bonad eller svärtad björk, ska vara vackert skuren och naturligt svärtad. Återigen är en sliten fotställning minus och en nymålad fot negativ för priset. En svärtad fot är mer populär än en bonad naturfärg. Ett fällbord har av naturliga skäl ofta använts mycket och det har satt sina spår i konditionen. Därför är många bord reparerade och på auktion ser man många ganska hårt renoverade fällbord. För att undvika tråkiga överraskningar bör man innan ett köp alltid fälla ned skivan och känna efter så att det är stadigt. Se upp för avkortade ben och nya fällmekanismer. Skivans höjd bör inte vara under 70 cm. För ett bekvämt matbord ska höjden vara 72 cm, det gäller även om man ska ha det som spelbord. Parbord är sällsynta och betalas därför extra.

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1150 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp