Orört ideal i Brösarp

När Brösarpsmässan på skånska Österlen hölls i månadsskiftet mars/april stod som vanligt de orörda tingen i centrum. Provinstillverkade byråar och slagbord,
högklassiga tennföremål och empireamplar tävlade om de intresserade besökarnas gunst.

Antika rum från Tolg debuterade med en monter med personlig känsla och många härliga föremål. Barockbyrån hade dock en senare målning, vilket syntes på den lite för insmickrande gulgrå färgen. Fransk läsljusstake, ca 1850, för 6 000 kr, tennfat av Östling 1784 kostade 7500 kr, svenskt schatull från 1830-talet kostade 1 000 kr. Foto Anders Norrsell, Jönsson Bilder AB

Idealet på brösarpsmässan är - och har alltid varit - att alla föremål ska vara orörda. I princip är de det också. Men någon gång smyger det sig in en möbel eller ett konstföremål, som inte är helt orört. Talet 13 betyder ju otur och det var just på den trettonde Brösarpsmässan i år, som det smög sig in en katt bland hermelinerna. Eller trampade in, kanske man skulle säga.

Men för att börja med det viktigaste, så var det en osedvanligt bra försäljning på årets mässa. Flera utställare ringde och berättade hur nöjda de var. Det märktes redan under uppackningen att det var ett otroligt tryck och särskilt möbler gick iväg med en rasande fart så fort mässan öppnade. Det var länge sedan man ?ck uppleva något liknande. Många utställare satsar helhjärtat på Brösarp. Det är en sport att ha med sig de verkliga toppgrejorna till denna mässa.

- Vi har mässorna som ett medel att konkurrera med auktions?rmorna, menar Jan-Erik Öhgren som arrangerar Brösarpsmässan tillsammans med Christian von Grothusen. För att framhäva kvalitets­gransk­ningen tror jag personligen mycket på att seriösa antikmässor ska ha en jury, som verkligen går igenom utbudet minutiöst.

Jan-Erik menar att det inte går att ha en jury som "granskar lite grann" eller går igenom en avdelning "översiktligt". Det ger en falsk förespegling av kvalitetskontroll. Ska man ha en jury, så ska den gå igenom allt.

Tennstilleben på blåmålat barockslagbord från Bergslagen. Svensk senapskanna, ca 1700, för 7 500 kr. Tennfat i rokoko, Lars Lindwall, Jönköping 1777, pris 2 900 kr och två skedar, en råttsvans 3 600 kr och en märkt CF Seseman Arboga 1790 för 850 kr. Måttet av M. Rundqvist, Karlskrona 1825, kostade 1 650 kr, allt hos K&L Findahl Antik från Norberg. Foto Anders Norrsell, Jönsson Bilder AB

- När man i en auktionskatalog från en kvalitetsauktion läser tillägget "Delvis kompletterat" om en möbel, så undrar jag vad som menas, fortsätter Öhgren. Om möbeln är kompletterad, så är det väl alltid delvis? Kan man tänka sig en kompletterad möbel som är annat än delvis kompletterad? Men man skri­ver delvis, för att det inte ska låta så farligt. Eller ska "delvis" uppfattas som något bättre än att möbeln är helt kompletterad, det vill säga helt nytillverkad?

En av de trevligaste montrarna på årets mässa hade Antika rum från Tolg utanför Växjö. Innehavarna är Philippe Genar, in?yttad belgare som talar klingande småländska och hans svenska fru Inga-Lill. De var med för första gången i år med en personligt möblerad monter bestående av både franska och svenska möbler, speglar, bouillottelampor och kuriosa. Det roliga med nya antikhandlare är att de ofta har samlat saker i många år och gjort det av kärlek till föremålen. Det kan också ge möjlighet till fynd. I fonden stod en gråmålad liten ?n barockbyrå av provinskaraktär. Lite retuscherad kanske. Bra pris. Men den ?na lilla byrån visade sig vara nymålad och bars ut. Innehavaren ringde förtvivlad upp oss efter mässan och berättade vad som hänt. Han hade köpt byrån av en kollega i Småland, som uppgivit att den var "lite retuscherad".

Gustaviansk provinsbyrå för 48 000 kr hos Jan-Erik Öhgren. Lägg märke till den marmorimiterande träskivan och det mahognyimiterande faneret, som är rödmålad furu. Foto Anders Norrsell, Jönsson Bilder AB

Historien visar vad som kan åstadkommas när kvalitet ställs i fokus. Antikmässan i Brösarp är precis lagom stor för att uppnå en sådan nivå på föremålen när tillräckligt många handlare och samlare träffas och ställer ut, samtidigt som mässan inte är större än att väldigt få saker slinker igenom. När det händer, så blir det en cause célèbre. Det orörda idealet lever dock vidare.

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1150 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp