Pottskåpet - en liten toaletthistoria

Långt före vattenklosetternas tid kom en fransk liten möbel till Sverige, vars främsta funktion var att dölja nattkärlet bredvid sängen. Kommoden eller pottskåpet har liksom övriga möbler följt stilarnas växlingar och därför fått skilda utseenden i olika tider. Trots att behovet av pottskåp för länge sedan har försvunnit har det levt kvar ända in i vår egen tid.

Det gustavianska pottskåpet med kvardröjande rokokosarg i mahogny har idag fått sin placering i hallen. Foto Philip Håkanson & Anders Norrsell

Nattkärlet eller pottan är bekant sedan det antika Rom, via medeltiden och fram till våra dagar. Vid de kungliga hoven förekom den i enstaka fall i silver eller guld. Ludvig XIV hade enligt en samtida inventarieförteckning två stycken i silver, vilket får betraktas som enormt exklusivt. För borgerskap och kloster förekom de uteslutande i koppar eller tenn. Men den stora majoriteten av befolkningen ?ck uträtta sina behov utomhus - oavsett väder och vind.

Så var ställde man då pottan, om man hade någon? Under sängen, var länge det självklara svaret, om man nu ägde denna exklusivitet. Den eleganta och praktiska möbeln för förvaring av nattkärlet dyker upp i Frankrike på 1720-talet och till Sverige når den vid 1700-talets mitt. Till en början kallades den kommod eller nattkommod, efter franskans commode, som betyder bekväm. Det mer rättframma namnet pottskåp kommer först en bit in på 1800-talet.

Sengustavianskt pottskåp från tiden, omkring 1790. Stockholmsarbete fanerat med mahogny, beslag av mässing och skiva av vit marmor. Allt som marknaden vill ha, trots lagningar. Pris 19 000 kr (10-12 000 SAV Kval)

De tidiga kommoderna var en exklusivitet och ett privilegium som bara var förbehållet de kungliga. På Gripsholms slott ?nns i det annars mycket påkostade sovrummet för prinsessan So?a Alber­tina, en ganska enkel kommod i furu, som är målad i rödbrunt för att likna mahogny. Aristokratin i den kungliga uppvaktningen hade nattstol placerad i en angränsande garderob. Där skulle även kammarjungfru eller personlig betjänt sova, och som tack (!) ?ck de utnyttja nattstolen när nöden så krävde.
De tidiga, svenska kommoderna var ganska enkla, ofta var de målade. Rokokons pottskåp hade inte sällan dubbeldörrar och under den sena rokokon kom de att bli elegant utformade med mahognyfaner och brännförgyllda bronser. Runt skivan fanns på tre sidor en trågkant som kom att leva kvar till och med gustaviansk tid, då kommoden blev en rak mahognymöbel med marmorskiva. Mot slutet av 1800-talet gjordes pottskåpen inte så låga som tidigare modeller, vilket hänger ihop med att sängarna blev högre när spiralbottnarna introducerades på 1870-talet.

Pottskåpet hade sin plats bredvid sängen, här i N. Lafrensen d.y. Morgontoaletten, akvarellerad pennteckning, 20,5x15,3 cm, Nationalmuseum.

Pottskåpet fyllde en funktion till långt in på 1900-talet. Vattenklosetten och torvströtoaletterna borde ha inneburit slutet för pottskåpet, men möbeln dröjde sig ändå kvar. För även om man bodde modernt vid förra sekelskiftet och hade WC i våningen så fanns det bara en. Naturligtvis var det också bekvämt att ha vad man behövde inom räckhåll. De sista varianterna av pottskåp gjordes på 1920- och 30-talen. Garnityrmöblemang för eleganta sovrum var på modet och man tillverkade gärna sängkammarmöbler i en modi?erad 1900-talsrokoko eller gustaviansk stil. Måtten anpassades till moderna behov av komfort, och pottskåpet hängde med som en del av det kompletta sovrumsmöblemanget, men nu utan sin ursprungliga funktion. Kommoden hade blivit som vilket nattduksbord som helst.

Idag har äldre tiders kommoder, pottskåp och till och med lavoarer hittat sin väg till andra delar av bostaden. I sin egenskap av liten möbel är den mycket lättplacerad och man hittar olika varianter av skåp i såväl hallen som vardagsrummet. I hallen får ofta den enklare modellen i målad furu tjäna som skoskåp eller till förvaring av mössor, vantar och sockor. I vardagsrummet hittar man det lite mer påkostade mahognyfanerade pottskåpet som vilket litet avlastningsbord som helst, på vilket man kan lägga ifrån sig tidningen eller boken, och där kanske en blomma eller familjefotogra? har sin plats.
Text: Rikard Jacobson

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1140 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp