Historiskt slottsbesök med Antikklubben

Igår lördags var Antikklubben på besök hos Christina d'Otrante på Elghammars slott mitt i Sörmland, där det är som vackrast. Under två timmar fick medlemmarna en fashhinerande visning, som hertiginnan d'Otrante genomförde på ett mycket personligt och underhållande sätt. Elghammar är fyllt av möbler, konst och föremål med historisk anknytning till slutet av 1700-talet och Napoleontiden. Familjen d'Otrante härstammar från Napoleons polisminister Fouché. 

Stallet till slottet Elghammar är ritat av Fredrik Blom och innehåller en fin vagnsamling.

Hertiginnan Christina d'Otrande visade sitt Elghammar för Antikklubben den 10 april.

Lördagen den 10 april åkte Antikklubben till Elghammar på slottsbesök. Mitt i hjärtat av Sörmland vid Båvens sjösystem, ligger empireslottet Elghammar. Det byggdes åt Curt von Stedingk, som var Sveriges ambassadör i St. Petersburg under Katarina den Stora och fram till Finska kriget. Huset var färdigbyggt 1820.

Greve Curt von Stedingk var Sveriges ambassadör i St. Petersburg och god vän med Katarina den Stora. Han byggde Elghammar 1820.

Stedingks sondotter gifte sig med hertigen d'Otrante, som var ättling till Napoleons polisminister Fouché, och som blev utnämnd till hertig av den franske kejsaren. På så vis har samlats många ägodelar från såväl Stedingks ryska period som från familjen d'Otrante på Elghammar.

Greve Curt von Stedingk utnämndes till marskalk av Sverige för sina tjänster. Han är den siste svensk som fått denna ärofulla titel.

Idag bor Christina d'Otrante på slottet, som hon visade på lördagen för 33 mycket intresserade medlemmar av Antikklubben. Matsalen innehåller en rad porträtt av såväl byggherren greve von Stedingk, som den förste hertigen d'Otrante. Den fick sitt nuvarande utseende 1912, av den berömde arkitekten Ivar Tengbom.

Galleriet har lånat det ryska favoriserade rumsidealet med en stor yta inramad av pelare och med många fönster mot sjösidan. Här finns en stor mängd sengustavianska möbler från originalinredningen kvar. Intressant nog är det inte så många empiremöbler i detta rum, som var det främsta representationsrummet. Ryska ljuskronor och svenska kungaporträtt ger galleriet en magnifik inramning.

Galleriet har ett kakelugnsskåp i varje hörn. Den gustavianska sekretären och de flesta möblerna i detta rum tillhör originalinredningen.

Ett av de mest faschinerande rummen var biblioteket med sin väggfasta inredning i original. Här har von Stedingks böcker samlats och rummet har även blivit troférum. Det angränsande skrivrummet med barbarnens leksaker under skrivbordet, sovrummet med von Stedinks sängar som ambassadören kanske fått av ryska kejsarinnan och kabinettet med sina bedårande barnporträtt, allt är otroligt charmigt och i princip i originalskick.

Biblioteket har sin fasta originalinredning kvar. Här förvaras byggherren Curt von Stedingks boksamling.

Visningen avslutades i stallet med sin mycket fina samling vagnar i fantastiskt skick. Louise Nordenfelt tackade hertiginnan Christina d'Otrante för hennes enastående kulturella insats att hålla detta historiskt så betydelsefulla ställe i ett sådant välskött skick. Givetvis fick hon en prenumeration på Antikvärlden, hon brukade köpa den förut, och Christina blev omgående invald i Antikklubben.

Louise Nordenfelt är chef för Antikklubben. Tillsammans med sin man Hugo beundrade de Curt von Stedingks skrivpulpet med skrivställ, som kunde ha varit i bruk igår.