Charmiga matbord från antikaffären

Slagbord, bockbord, halvmånebord eller kanske ett Falubord? Antikaffärernas utbud av matbord är varierat, men inte särskilt stort. Antikvärlden gjorde en butiksrunda i början av sommaren och hittade ett litet antal personliga bord från både 1600-, 1700- och 1800-talet.

Rustikt barockslagbord Det tunga slagbordet från Bergslagen på 1750- eller 60-talet har kraftiga tvärslåar och skulpterade ben, typiska för sin tid. Tar i nerfällt skick inte så mycket plats, men har liksom de flesta äldre slagbord en praktiskt bred mittskiva. Pris 24000 kronor hos Viking Antikhandel.

Att hitta ett välbevarat, antikt matbord till köket eller matrummet är inte helt lätt. Det kan rentav vara enklare att finna ett bra matsalsbord i mahogny än ett stadigt allmogebord i gott skick och passande storlek. Efterfrågan på både bockbord och slagbord har ökat under senare år, och utbudet är inte särskilt stort, varken på auktioner eller i antikhandeln. Idag är det många som vill sätta rätt prägel på köket genom ett praktiskt bockbord eller ett charmigt slagbord, samtidigt som en hel del svenska allmogebord går på export.

Den som har riktig tur kan hitta ett bra matbord på en gårdsauktion under sommarhalvåret. Framför allt i de mellersta och norra delarna av landet, där trämasken inte har ska­dat de äldre möblerna. Risken finns dock att pri­set rusar iväg, eftersom de bra borden är så sällsynta.
- Nu för tiden brukar det bara dyka upp 2-3 bra bord under hela säsongen, berättar antikhand­laren Björn G Forsell från Viking antikhandel i Stock­holm. De bra hemmen har hunnit splittras flera gånger, och det börjar bli tomt i gårdarna uppe i Dalarna och Hälsingland. På 70-talet var det ingen som ville ha den här typen av allmogebord, och förpassade dem till soptippen istället. Idag, däremot, är folk mycket mer medvetna, och håller på sina släktklenoder.

Ståtligt bergsmansbord från 1600-talet. Det stora bockbordet från sydvästra Dalarna har många fina detaljer som visar att möbeln har snickrats till ett välbärgat 1600-talshem, kanske till en rik bergsman. De vackert skurna gavlarna har lånat sitt formspråk från renässansen och de kraftiga bommarna har en ovanlig profilering. Fotslåarna vid gavlarna är också sällsynta. Bordet var troligen omålat från början, och har nog fått sin röda, mahognyimiterande färg i början av 1800-talet. Pris 45000 kronor hos Viking Antikhandel.

Tillsammans med ett fåtal andra butiker, som Svenska Rum på Nybrogatan, hör Björn till de Stockholmshandlare som alltid har ett antal allmogebord på lager. Antikvärlden gjorde en runda i hans butik under försommaren, och hittade både slagbord och bockbord i barock och rokoko. Till de mest efterfrågade objekten hör de generösa bockborden, berättar han, eftersom de är stadiga och ger plats åt många. Slagbord ger inte ett lika generöst utrymme, om man inte väljer ett äldre bord, där mitt­­­­skivan oftast är bredare. Då finns det plats att sitta både vid mittskivan, och vid de uppfällda slagen.
Vad ska man tänka på när man köper ett slagbord? Gör det något om bordet är ommålat, frågar vi Lars.

- Se efter att skivorna är raka och inte har böjt sig under åren. Och känn efter att det står stadigt, det är viktigt. Däremot kan det vara svårt att hitta ett bord med originalfärgen kvar, eftersom de flesta borden har renoverats någon gång. De senaste åren har många velat ha sina slagbord vita eller grå, och valt att måla om dem.

Ett riktigt fint slagbord som klarat sig undan senare färg och dessutom är stadigt och välbevarat hittar vi hos Epok Antik från Umeå. Det är ett kraftigt och stabilt bord med dubbla slag och kryssben, som är typiskt för både Hälsingland och Västerbotten. Sonia Nilsson från Epok berättar att det är just den här typen av bord som många letar efter. Hon tycker också att slagbord har sina fördelar i jämförelse med bockborden.
- Visst ger bockborden plats åt många, men sam­­tidigt är de smala. Ska man göra en vacker dukning till exempel, är det bättre med ett slagbord.

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post: