Samlarens år på Nordiska Museet

Hur kommer det sig att man börjar samla på något? Den som vill fördjupa sig i samlandets mystik bör bege sig till Nordiska museet på Djurgården i Stockholm. Här har 63 samlare flyttat in med sina spännande samlingar. Låt er fascineras av många, många tablettaskar, bilmodeller, citruspressar, klippdockor, cigarettändare och en hel del annat.

2 500 tablettaskar från gångna tider ingår i en av de samlingar som nu ställs ut i utställningen Storsamlaren. Foto Mats Landin

I år firar Nordiska Museet 100-årsjubileum i byggnaden på Djurgården, och man har därför valt att ägna årets utställningar åt samlande i stort och smått. Utställningen Storsamlaren öppnar den 26 januari och pågår året ut. Här får besökaren möta 63 privata samlare som visar valda delar av sina mycket personliga samlingar. Det är exempelvis pingviner, slipsar, kritpipor, tändsticksaskar, teaterkikare, hattnålar, luktsudd, Kinderägg, matsedlar, äggkoppar och mycket, mycket annat.

Ett 100-tal samlare hörsammade museets upprop och anmälde sig och sin samling till utställningen. En jury bestående av den samlande sportprofilen Lars-Gunnar Björklund, Nordiska museets styresman Christina Mattson och Fredrik Sjöberg, författare till samlarboken Flugfällan, gick igenom de inskickade samlingarna och valde tillsammans med en beredningsgrupp från museet ut 63 samlingar. Intendent Ulf Hamilton berättar att det i urvalsarbetet varit viktigt att prioritera mångfald. Man vill hellre visa många mindre samlingar, än ett fåtal riktigt stora.

Inga dubbletter hos Anita

Från Gotland till Djurgården kom Anita Gandå med en bil fullastad med tuggummi-paket. De specialbyggda lådorna underlättar förvaringen av de 4 000 förpackningarna.

En av utställarna är Anita Gandå. Hon samlar på tuggummin och har 4 000 förpackningar i sin samling. Hemma i huset på Gotland har hon specialtillverkade lådor där samlingen förvaras. I utställningen visas 100 av dessa förpackningar. Här bjuds på nostalgiska möten med förpackningar från 1970-talet, men också tuggummin i form av ovanliga förpackningar, som exempelvis dinosaurier eller CD-skivor.

Anita sorterar sin samling efter märken. Alla Toy ligger i en låda, Stimorol i en annan. Det är viktigt för Anita att ha en bra överblick, så att hon inte får några dubbletter.
- Men jag har inte katalogiserat hela samlingen, berättar hon. För mig räcker det att ha dem sorterade på det här sättet i lådor.

Anita är en ganska typisk samlare. Redan som barn samlade hon på tvålar, läskburkar och suddgummin, innan hon gick över till tuggummin. I hennes samling finns både svenska och utländska exemplar. Släkt och vänner köper ofta med sig tuggummin hem till henne när de varit utomlands. Personlig favorit är ett tuggummi som ser ut som en liten LP-skiva med titeln Rubber Soul av Beatles.

Samlat har människan gjort i alla tider, men Nordiska museet menar att samlandet under senare år har blivit alltmer utbrett. Många gånger handlar det om att man vill bevara och minnas speciella saker, detta gäller särskilt leksaker och småsaker från barndomen. Men man kan också ha en mer museal anledning till att börja samla. Vissa bruksföremål och saker kan vara på väg att försvinna i den snabba samhällsutvecklingen, och man vill därför "rädda dem" för eftervärlden. Att sortera sin samling tycks också vara ett sätt för många att skapa ordning i tillvaron.

Plåtburkar som används

Majlen Lyth tilltalas av de vackra färgerna och detaljerna på gamla plåtburkar. 150 plåtburkar har hon i sin samling.

Majlen Lyth har samlat på plåtburkar sedan 70-talet. I hennes samling finns cirka 150 burkar. Många av dem är ganska små och har tidigare innehållit magnecyl, bakpulver eller stift till vevgrammofoner. Burkarna har inhandlats på auktion och i antikaffärer, men några kommer faktiskt också från moderns skafferi. För Majlen är det inte så avgörande att det är en eftertraktad eller ovanlig burk. Det viktigaste är att de är gamla och vackra.
- De gjorde så fina burkar förr. Enkla kryddburkar hade klara färger, små detaljer och var omsorgsfullt gjorda. Nu är det bara plastburkar, som man slänger när de är slut.

Det var när Majlen besökte Nordiska museet tillsammans med barnbarnet som hon uppmärksammade att museet sökte samlare. Hon skickade in ett brev om sin samling tillsammans med några fotografier, och så blev hon antagen.

I utställningen kan man se 84 av Majlens burkar, som hon själv varit med och valt ut.
- Alla mina finaste är med, berättar hon förtjust.
De flesta burkarna står framme i lägenheten i Stockholm. Många av burkarna används också till kakor, sybehör och annat smått och gott.

En äkta storsamlare

Jan-Gustaf Brolin är den ende i utställningen som visar upp två av sina samlingar. Här håller han på att ställa i ordning montern med mässingsljusstakar och Fugaskålar av Sven Palmqvist.

En samlare av stora mått är 87-årige Jan-Gustaf Brolin, som deltar i utställningen med glas ur sin Sven Palmqvist-samling och mässingsljusstakar från 1600-tal till 1800-tal. Men det är egentligen bara en bråkdel av vad han har samlat på sig genom åren.

Hans förhållande till Sven Palmqvist är alldeles speciellt, eftersom Palmqvist var hans svåger. På nära håll fick han följa Palmqvists arbete med den världsrevolutionerande tekniken att centrifugera glas. Jan-Gustaf var faktiskt med när idén till denna kläcktes, och när de centrifugerade Fugaskålarna premiärvisades på NK 1954 i närvaro av kungen var även Jan-Gustaf på plats. I utställningen visas alla storlekar och färger av Fugaskålen, liksom de färgglada Colora-skålarna och exempel på konstglas av Palmqvist.
- Den allra minsta Fugaskålen, som är 6 cm i diameter, kostade 35 öre när den kom på 50-talet. Idag får man betala åtminstone 50 kr för den, säger han.

3 600 näsdukar ingår i en av de personliga samlingarna. I utställningen ryms inte fullt så många.

Utställningen på Nordiska museet visar inte bara upp 63 samlingar. I en introduktion försöker man också ge svar på frågor som: Varför samlar man? Var går gränsen mellan spara och samla? Och kan man sluta samla? Om man inte redan har sällat sig till den stora skaran av samlare i vårt land, finns det goda chanser att man gör det efter att ha besökt den här inspirerande utställningen. Så känn nu efter ordentligt. Vad skulle Du vilja samla på?

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1150 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp