Svårsålt i postjugend

Fråga: Har inköpt ett äldre ek-skåp som jag undrar lite över. Skåpet är i ek och har mässingsbeslag på dörrar och lådor. På baksidan finns en fraktsedel med texten ”fr. Sandsjö t. Rimbo”. Det kanske inte säger så mycket, men i Sandsjö med omnejd fanns det fler möbeltillverkare, kanske Svenska möbelfabriken, den tror jag hette Bodafors möbelfabrik?

Bortsett från det har jag också fått tips om att den kan vara nyrenässans alternativt senjugend. Vad tror ni? Jag betalade 2 000 kronor för skåpet, vilket kanske är mycket, men jag ville ju ha det. Dörrarna upptill är tyvärr förändrade i modern tid, det är insatt vitringlas. Detta glas ska jag nu ta bort och sätta dit en ekskiva, som nertill.
Annika Torstenius

Svar: Ditt skåp är gjort under postjugend, det vill säga 1890-1920. Vid denna tid förkommer samma modeller från Skanör till Östersund. Jag kan inte svara på vilken möbelfabrik det är, men eftersom du själv har en idé, så föreslår jag att du söker i gamla priskuranter.

Det kan vara svårt att hitta köpare till stora skåp som det här, men du betalade inget överpris. Prisnivån ligger runt 1 000-5 000 kronor.
Jörgen Martinson

Prova 3 nr av Antikvärlden för 99 kr!

Fyll i formuläret nedan för att beställa en prenumeration på Antikvärlden.
*Namn: 
*Adress: 
*Postadress: 
*Telefon: 
*Din E-post:  


Just nu 1155 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp