Visning inför vårens kvalitetsauktioner

Möbler och konstverk från slott och herrgårdar fyller nu Bukowskis och Stockholms Auktionsverks lokaler inför vårens klassiska auktioner. Visningarna inleds idag, fredag, hos Auktionsverket och på lördag slår man upp portarna till Bukowskis visning.

Kronprins Karls, sedermera Karl XII, skrivbord i barock, daterat 1693, ropas ut på Bukowskis för 100-150 000 kr.

Delar ur ambassadör Gustaf Wallenbergs kinesiska samling, inköpt under hans tid i Japan och Peking 1906-18, säljs på Bukowskis i vår.

Den kungliga yran fortsätter. Föremål med kunglig proveniens dyker även upp på vårens kvalitetsauktion hos Bukowskis. Här säljs ett skrivbord med uppsats i barock tillverkat av schatullmakare Hindrich von Hachten till Karl XII. Skrivbordet bär dateringen 1693 och har nyckelskyltar i form av spegelvända C under kunglig krona. För fullgjort arbete kvitterade Hindrich ut 100 daler silvermynt, nu ropas skrivbordet ut för 100-150 000 kr. En kunglig koffert som tillhört Lovisa Ulrika, även den med spegelmonogram LU under öppen krona, har utropspriset 40-50 000 kr.

Carl Larsson (1853-1919) fantastiska akvarell Den lustiga gubben från 1917, 36,5x50 cm, ropas ut för 1,5-2 miljoner kr på Bukowskis.

Bland konsten märks Carl Larssons fantastiska akvarell Den lustiga gubben från 1917. Akvarellen föreställer Sundbornspojken Sven Nordlund i konstnärens ateljé. På bilden är han iförd mössa och jacka som tillhört Esbjörn, Carl Larssons yngste son. Den engelska dockan och kanoten, ett indianarbete, kan fortfarande beskådas i ateljén i Sundborn. Akvarellen har fått ett utrop på 1,5-2 miljoner kr.

Salongsgrupp i rokoko, 7 delar, Johan Melchior Lundberg d ä, 1700-tal, ropas ut för 300-400 000 kr på Stockholms Auktionsverk.

Hos Stockholms Auktionsverk ska säljas en rad objekt med proveniens från familjen Grill, bland annat en sigillstamp, en kanna i holländsk fajans och ett kinesiskt fat med en dubbeltrana. Från samma familj kommer också en salongsgrupp i rokoko av Johan Melchior Lundberg d ä, stolmakare i Stockholm 1774-1812/16. Gruppen består av sex armlänstolar och soffa, märkta med Stockholms stolmakarämbetes sigill, och utropet är 300-400 kr.

Paret kinesiska vinkylare i Qianlong med det tessinska familjevapnet, 1700-tal, har utrop 200-250 000 kr på Stockholms Auktionsverk.

Spännande proveniens har också paret kinesiska vinkylare i Qianlong, beställda av Carl Gustaf Tessin på 1750-talet. Men det blir till att ta fram den stora plånboken om man vill kunna ställa vinkylarna på det egna matsalsbordet. Vinkylarna bär det tessinska vapnet och ropas ut för 200-250 000 kr.

Bukowskis Internationella
, Stockholm, 1-4 juni
Stora Kvalitén, Stockholms Auktionsverk, 2-4 juni

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Herrgårdsauktion på lördag

Herrgårdsauktion på lördag
 På lördag den 12 april blir det gårdsauktion på Rockelstad mitt i Sörmland. Här bor familjen von Post, som också driver konferensverksamhet med övernattning. Nu behöver man rensa i framför allt möbelbeståndet och en hel del roliga saker auktioneras ut.

Visning fredag kl 16-18 och lördag kl 10-12 i Gula paviljongen snett mittemot slottet. Auktionen börjar sedan kl 12.30 på lördagen. Rockelstad har anor sedan 1300-talet. Stora huset är i renässansstil och det finns fyra flyglar med 1700-talsinredning.

Ny chef för Bukowskis

 Bukowski Auktioner har fått en ny vd. I början av augusti tillträder Anna-Karin Laurell. Hon är idag chef för Salus-Ansvar, ett företag inom Folksam Försäkringar.

Michael Storåkers, som varit vd för Bukowskis i fyra år, kvarstår som vd fram till början av augusti. Han kommer enligt uppgift från bolaget även att kvarstå som ledamot av styrelsen. Storåkers satt i styrelsen för Bukowskis redan innan han utsågs till vd.

Månadsauktion i Landskrona

 

Lund, Stockholm och Landskrona

 

Stadsauktion i Borlänge

 

Månadsauktion i Halmstad

 

Måndag E-auktion Metropol

 


Just nu 1184 objekt

 
Annons Pil ner

I fokus

Annons Pil upp
Annons Pil nerAnnons Pil upp