Winston Håkansons blogg

Winston Håkansons blogg
Winston Håkanson berättar här om vilka antikviteter han gillar och vilken konst han skulle vilja köpa. Winston är Editor at large och älskar att gå i antikaffärer och rota bland samlarföremål och småprata med antikhandlarna. Han medverkar regelbundet med marknadsöversikter i tidningen Antikvärlden.
 
Roliga auktioner och antikmässor värda ett besök kommenteras här, liksom händelser, företeelser och skvaller i antikvärlden. Läsare av nyhetsbrevet Utropet och den tidigare kolumnen Noterat i Nora kommer att känna igen sig.

Kom-ihåg-lista Uppsala Auktionskammare

Som jag utlovade igår kommer här några köptips till Höstkvalitén i Uppsala i olika prisklasser. Några av sakerna finns på bilder längst ned.
Nr 280 ett svärtat skrivbord med uppsats i rokoko. Ursnyggt (100-150 000 Up).
Nr 372 Ett par empirestakar i brännförgylld brons med kolonnformat skaft (15-20 000 Up).
Nr 346 För den som söker ett par bra gustavianska spegellampetter för två ljus med refflade plattor för ljusarmarna sign Carl Gustf Fyrwald är deta ett tillfälle (75-100 000 Up).
Nr 148 Det finns två fina små målningar av Ivàn Agueli på auktionen. Nordafrikanskt landskap tycker jag är bäst (80-100 000 Up). 
Nr 580 Ett par Fo-hundar av kinesiskt porslin från perioden Kangxi i s.k. egg-and-spinach färger i form av rökelsekar (5-6000 Up).
Nr 332 en svensk barockspegel i kinaröd ram som hängt på Thureholms slott. Den har varit ute två gånger tidigare utan att bli såld. Kanske fyndläge nu (40-50 000 Up).
Nr 128 Kappsegling med skonerter av Herman af Sillén sign och daterad 1898 (25-30 000 Up).
Nr 380 ett konsolur i vitmålad svenskt rokoko med urtavla sign Jacob Kock (60-80 000 Up).
Nr 289 ett vitmålat och förgyllt sengustavianskt kolonnskåp. Höjd 102 cm. Mycket dekorativt (10-12 000 Up).
Nr 279 ett elegant halvmåneformat spelbord i mahogny, där en bordshalva fälls ut så det blir ett högklassigt runt gustavianskt bord (15-20 000).
Det var bara ett par idéer från en riktigt bra samling föremål. Auktionen är 2-5 december i Uppsala. Måleri på tisdag och möbler onsdag.

Skrivbord i svensk rokoko. Svartlackerat stockholmsarbete med förgyllda bronsbeslag. Nr 280 (100-150 000 Up).

Kappsegling på fjärden av Herman af Sillén 69x52 sign 1898. Nr 128 (25-30 000 Up).

Ett par gustavianska spegellampetter sign Carl Gustaf Fyrwald, verksam i Stockholm 1776-1825. Nr 346 (75-100 000 Up).

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Uppsala och Lund

Idag är det höstens kvalité hos Crafoords på Clemenstorget i Lund. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att se visningen. Synd för det är alltid en höjdare. Crafoords har roliga saker på sina auktioner. Men se upp för utropspriserna. De är väldigt försiktiga. Denna gång finns en del älde måleri som ser spännande ut. Kolla de engelska konstnärerna som en batalj inomhus och en hundtavla. Båda har fått utrop ett par tre tusen kronor.

Igår var jag i Uppsala och gick igenom auktionsvisningen. Många bra saker. Det märks när det är ett samlarhem till salu. Nu är det återigen doktot Hultmark. Han hade en stor Kinasamling som nu säljs, förutom måleri och möbler. För den seglingsintresserade finns ett par härliga nautiska motiv med segelande jakter.

Den ryska avdelningen är lite blekare, men det finns mycket fina och trivsamma svenska möbler i Uppsala, förutom ovanligt mycket måleri. Jag återkommer under veckoslutet med några konkreta köptips. Har du själv sett något du vill kommentera?

 

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Antikvärlden 15 år

Lite matt idag. Igår firade vi att det är 15 år sedan vi gjorde det allra första numret av Antikbörsen, som tidningen hette från början. Nr 1 kom ut på Luciadagen 1993. Kollegor från mediavärlden, leverantörer, frilansare, experter, auktionister, antikhandlare, mässarrangörer och museipersoner kom och skålade med 15-åringen.
Det var dukat till buffé på Lilla Nygatan 20 och stämningen var hög i de för dagen mycket välstädade och fint dekorerade lokalerna. Nog för att vi alltid trivs under takbjälkarna här i Gamla stan, men i vintermörker med mängder av ljus tända och ett glas rödvin i handen, då blir det nästan magiskt. 
 
Här nedan följer lite dokumentation.

Gunilla von Platen, chefred för systertidningen Gård&Torp med Lotta Ahlvar från Moderådet.

Lena Sjödekk är marknadsansvarig för Antikvärlden. Magnus Palm skriver krönikor i tidningen och är chef för Bonnier Korsord, Anders Berggren är konstexpert i tidningens Expertpanel.

Brita Pardon är expert på bordets antikviteter och sköter Antikvärldens montrar, Christopher Håkanson och Erika Funke, redaktionschef.

Bandygubbarna. Björn Larsson, välkänd skribent i Antikvärlden med Stickan Brolin från SJBB Grafiska som binder tidningen.

Chicie Lindgren ansvarig för Antikmässan och chefredaktören.

Jan Kantor är undersökande skribent i Antikvärlden och Cissi Lindblom redaktionssekreterare.

Marita Jonsson från Gotland och Venedig med Antikvärldens inredningsexpert Rikard Jakobson

Nella Bergström redaktionssekreterare på Gård&Torp började en gång som vikarie på Antikvärlden, Anders Ericsson är layout och även redaktör för antikvarlden.se och Per Myrehed fotograf.

Paula Röhss kom och gratulerade från Nationalmuseum. Peter Pluntky instämde.

Peter Plutky är medlem i Expertpanelen, Philip Håkanson fotograf och Tom Tom Österman tillhör Bukowskis ledning. Han var också omslagspojke på nr 1 år 1993.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Ryska byxan

Auktionen Imperial Design from Stockholm to St. Petersburg på Christie’s den 25 november, där en svensk antikhandlare hade lagerutförsäljning av svenska och ryska antikviteter, nådde £746 800. Den siffran inkluderar dock köparprovisionen också. Så redovisar man i London, men översatt till klubbat i svenska kronor blev det ca 7.5 miljoner.
Om handlaren lyckats förhandla sig till en skaplig uppgörelse, bör han kunna stoppa knappt 7 miljoner i byxan. Pundet räknar vi till 12 kr nu. Av 135 nummer blev det 55 återrop, eller drygt 40%.
 
En svensk smörask i Blybergsporfyr gick för 36 000 kr, ett empirebord i mahogny på lyrfot kostade 45 000, och bordspendylen från Breslau, som på auktionen plötsligt blev S:t Petersburg nådde 153 000. På auktionen i Uppsala klubbades klockan med signatur för 93 000 kr. Det blir 107 000 med köparprovision, så vinsten blev inte så jättestor efter säljprovision i London.
En jättefin porfyrskål från Älvdalen klubbades för 82 000, ett par svenska empirepallar, så kallade plianger i mahogny gick upp till 142 000 kronor och ett sengustavianskt gråmålat konsolbord med porfyrskiva såldes för motsvarande 105 000 svenska kronor. Alla de svenska föremålen var från tiden runt år 1800.

Ett par svenska plianger i mahogny såldes på Christie's i London £11 875.

Ett par svenska karmstolar i mahogny och förgylld brons ingick i den svenske antikhandlarens försäljning på Christie's.

Sengustavianskt porfyrbord på Imperial Design from Stockhom to St. Peterburg.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Stilla flyter måleriet

Första dagen på Bukowskis blev det en enda miljonnotering inom det svenska måleriet. Det var den fina målningen Bolla II av Carl Larsson. Nästan prerafaelitisk i sin kolorit och komposition nådde målningen aktningsvärda 2 025 000 kr. Sommarflickor av Carl Wilhelmson klubbades för 800 000, vilket också är starkt. Zorn hade det lite svårare. Det tror jag är en långsiktig trend. Zorngrafiken hade det motigt med 8 återrop av 29 blad. Det förutsägbara 1800-talet får det svårare och svårare. Prerafaeliterna är ett stort undantag, som vi snart kommer att få se mer av. Klart motsatt 1800-talet är Roland Svensson, vars stora och dramatiska skärgårdsmotiv såldes för imponerande 350 000.
Sitter på bussen och går igenom gårdagens auktion. Edelfelt med ett skickligt målat porträtt nådde 1.5 milj. Mer sällsynt förekommande Hans Gude fick 195 000 för ett välmålat hamninlopp. Vidare bland det utländska såldes en sinnlig, frisk Styka med lättklädd, solbränd flicka i öknen med orientalisk förväntansfull herre för 270 000 kr.

Kommentarer

Winston, - Torsdag 27 november 2008

Prerafaeliterna

Lars! Tack för ditt inlägg. Alltid roligt att få respons. Prerafaeliterna var en konstgrupp under några år i mitten av 1800-talet. De var framför allt verksamma i England och de ville föra konsten tillbaka till ursprunget, innan Rafael i sena 1400-talets Italien satte sin form på "hur det skulle vara". Man kan säga att de ville ta fram det obundna måleriet från renässansens barndom. Starka färger och häftigt formspråk. Nationalmuseum kommer att ha en utställning om prerafaeliterna nästa år. Det fanns ingen svensk med i denna grupp, men William Morris har sina rötter i rörelsen. Carl Larsson läste the Studio där Morris var tongivande i slutet av 1800-talet och har inspirerats av den obundna färgsättningen. Det syns bla i Bolla II. Ledsen för långt svar, men jag hann inte skriva ett kort.
Lars Johansson, - Torsdag 27 november 2008

Kul Winston

Hej Wiston ! Det är alltid lika kul,"nästan" att läsa dina bloggkommentarer. Du fyller helt klart ett behov där i antiksverige, men ursäkta min okunskap vad betyder prerafaelitisk och vilka konstnärer ingår där? Tacksam för svar ! Vänliga häls Lars. från Västerås

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

En klocka i byxan

Imorgon går auktionen Imperial Design from Stockholm to St. Peterburg hos Christie’s i London. Det är en one-owner-sale, dvs alla föremål kommer från en och samma säljare. Vi har skrivit om honom här i bloggen för några veckor sedan, En svensk byxa på Christie's. Intressant är att en bordspendyl på auktionen med nr 32 katalogiserats som A RUSSIAN ORMOLU AND PATINATED BRONZE CLOCK. Vidare står det i den eng. texten:
With its winged dragons supporting shield-shaped drum and concave plinth resting on naturalistic paw feet, the design of this highly unusual clock is apparently unique. The audacious combination of these and other ormolu elements suggests a specific commission carried out by one of St. Petersburg's most talented bronzier. The most capable artists producing luxurious gilt-bronze items were Friedrich Bergenfeldt (1768-1822) and Andrei Schreiber (1777-1843), and both supplied many ornamental bronze items to the Imperial Court.”
Utropspriset är £12-15 000.
 
Denna klocka på Christie’s är förvirrande lik en pendyl som såldes på Uppsala Auktionskammares Höstauktion den 6 december 2006. Som nr 646 såldes en bordspendyl för 93 000 kronor. Katalogtexten skriver: ”Empire. Förgylld och patinerad brons på träsockel, centrummedaljong sign a tergo "Carl Hettler à Breslau 4 sept 1813". Peltaformat urhus uppburet av bevingade drakar, rikt dekorerad, emaljerad urtavla. H 40. Urtavla med obet. Hårspricka.”
 
Men hur kommer det sig att signaturen från Breslau försvunnit på vägen. Ligger den månne i någons byxa?

Denna klocka säljs på Christie's i London den 25 november. Attribuerad som St. Petersburg. Var tog signaturen vägen?

Väldigt lika bordspendyl såld som Breslau med signatur Carl Hettler Breslau 1813. Uppsala Auktionskammare hösten 2006.

Kommentarer

Eric, - Tisdag 25 november 2008

Intressant

Det var attans!

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Hur många miljonmålningar på Bukowskis?

Jag har gått igenom det svenska måleriet på Bukowskis. Där finns fem målningar som fått utropspris i miljonklassen. Sommarflickor av Carl Wilhelmson har en fin kolorit och det är en stor duk, men klarar den en miljon? Jag tror inte det.

Bolla II av Carl Larsson är konsthistoriskt väldigt intressant. Den var med på Invigningsutställningen på Liljevalchs 1916, men jag är tveksam ändå. Rättvikskullan av Zorn klarar sig men det förutsätter ett sänkt utrop. Den har en bra story. Zorns akvarell av Mrs Armitage tror jag blir svår, trots att den ingått i professor Hultmarks fina samling.

Konstnärens verkliga kalkon är den nakna rödhåriga Småländskan. Lägg märke till var fokus är placerat. Internt på Bukowskis kallas den för Moses och den brinnande busken. Aldrig att den når en miljon!

Nr 180. Småländska av Anders Zorn. Kallas internt även Moses och den brinnande busken.

Carl Larsson Bolla II är nästan prerafaelitisk i sin färg och sin komposition. Utropspris 1.5 till 2 milj hos Bukowski.

Externa länkar

Bukowskis

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Många auktioner är det

Det är mycket att se på just nu. Idag fredag på förmiddagen säljs del 3 av Samling Bonde på Ericsberg. Det är mynt det är fråga om. Den fantastiska samlingen på Ericsberg omfattade 7000 mynt och är Sveriges äldsta och förnämsta. Den siste aktive samlaren var Carl Gotthard Bonde, som nästan fördubblade samlingen och dog 1937. Auktionen hålls på Myntkabinettet och sköts av Ulf Nordlinds Mynthandel. Jag går dit och kollar.
 
Bukowskis Internationella har visning till och med nu på söndag 23 november. Stora kvalitén har visning till och med måndag. Imorgon börjar auktionen hos Norrköpings Auktionsverk. Crafoords Höstkvalité har första visningsdag på söndag i Lund.

Nya numret av Antikvärlden, Jubileumsnumret,  kommer till de flesta prenumeranter idag. Just nu ringde Rutger Barnekow, den gamle bankdirektören, ganska ung fortfarande, och gratulerade till ett fantastiskt nummer. Jag blev jätteglad. Läsare ringer sällan och berömmer tidningen. Det är vanligare att de ringer av andra skäl. Hej då.

 

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Kvalitet i Norrköping

Norrköpings Auktionsverk hör till de firmor utanför Stockholm som håller på att ta för sig. De lyckas alltid plocka ihop några roliga samlingar på sina auktioner. Just nu är det visning på deras Kvalitetsauktion. Visningen pågår till och med torsdag. Bland annat finns det 30 stycken likadana sengustavianska stolar. De är ådringsmålade i engelskt rött och har svarta sitsar. Enligt uppgift kommer stolarna från Björksund i Sörmland. De säljs i två poster med utrop 80 000 för 18 stolar och 60 000 för 12 stolar.
 
En svensk jordglob för bibliotek tillverkad 1780 redigerad av Fredrik Akrel efter Kungl. Vetenskapsakademiens Globus Terraneus 1766 säljs för 40-50 000 kr. Den är 100 cm hög i en gustaviansk fotställning och kan nog vara värd en hel del. Det är nog Prechtspegeln från början av 1700-talet också. Även den kommer från Björksund när slottet tillhörde släkten Gyllenstierna. Utropet är 100 000 kronor. Auktion 22-23 november i Norrköping med början kl 10.00

Externa länkar

Bukowskis

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Hos Bruun Rasmussen i Köpenhamn

Idag var jag i Köpenhamn och träffade Fredrik Bruun Rasmussen. Vi såg på den internationella auktionen. Det var sista visningsdag idag. Och så såg vi den Ryska auktionen. Fredrik bjöd på lunch på firman som firar 60-årsjubileum i år.

Auktionsfirman Bruun Rasmussen satsar mycket på internet. De kör sin filial i Hamnen med Net-Auktioner. Jag träffade också den person som är ansvarig för auktionsfirmans nätauktioner. Jakob Dupont berättade att när han kom till Bruun för 10 år sedan ägde firman inte någon dator!

Föremålen visas fysiskt och på nätet, men säljs bara på nätet. Jag förstod nu var Auktionskompaniet fått sin inspiration till sin auktionsbutik (Världens första?? jojo.) Bruun Rasmussen har ett vassare upplägg. Jag ska beskriva det i tidningen sedan i min artikel om BR.

Det är alltid kul att komma till Köpenhamn. Idag var det strålande väder. Flickorna var sötare än någonsin och jag fick en parkeringslapp, när jag tog en kaffe på favoritstället Café River på Kongens Nytorv.

 

Relaterade artiklar

Hos Bruun Rasmussen i Köpenhamn

Externa länkar

Bruun Rasmussen

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 


Just nu 1156 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp