Winston Håkansons blogg

Winston Håkansons blogg
Winston Håkanson berättar här om vilka antikviteter han gillar och vilken konst han skulle vilja köpa. Winston är Editor at large och älskar att gå i antikaffärer och rota bland samlarföremål och småprata med antikhandlarna. Han medverkar regelbundet med marknadsöversikter i tidningen Antikvärlden.
 
Roliga auktioner och antikmässor värda ett besök kommenteras här, liksom händelser, företeelser och skvaller i antikvärlden. Läsare av nyhetsbrevet Utropet och den tidigare kolumnen Noterat i Nora kommer att känna igen sig.

Auktionsvecka

Det måttfulla utbudet till trots, så startade det svenska måleriet ganska bra hos Bukowskis på tisdagen.  Den ledande svenska konstnärinnan i Grez, där en skandinavisk koloni av konstnärer höll till i början av 1880-talet, Julia Beck (1853-1935), satte tonen i auktionssalen med 220 000 kronor (60-80 000 Bu). Hennes målning Gréz par Nemours var en stor stämningsfull duk (67x123) sign 1885.

Julia Beck var en av de främsta kvinnorna i Gréz och betaldes med 220 000 kr

En stund senare var dags för Hugo Salmson (1843-1894) att fira triumf med nr 27 Interiör med kortspelande barn. Uppmärksammad under visningen, för det var inte Salmsons vanliga pastischartade salongsinteriörer, utan en laddad ögonblicksskildring av dramat kring spelbordet. Priset blev 390 000 kr (200-250 000 Bu).

Av nio Liljefors återropades tre. Olle Hjortzberg hade bättre tur med sin ena (den bästa) nr 84 Ängsblomster  för 360 000 kr (200-250 000 Bu). Den andra gick lite under utrop.

 

Ängsblomster av Olle Hjortzberg såldes för 360 000 kr på Bukowskis

 

Så var turen kommen till Carl Larsson och Aftonrodnad 56x77 akvarell sign 1887. Det var nog ganska väntat att den skulle gå iväg, trots det relativt höga utropspriset 4-6 miljoner. Men det var inget högt pris för denna mycket välmålade Frankrikeinspirerade Varbergsmålning. Auktionsnens i särklass bästa nummer. Priset blev 4 250 000 kr.

Ernst Josephson noterades i 760 000 för nr 91 Ung flicka mot röd bakgrund 32x23 sign Paris 1880. Zorns spanjorskaakvarell gick något under utrop och blev ingen miljonnotering. Under utrop gick även Fjorton år tror jag visst jag var. Den senare var en förödmjukelse av publiken, som gav tillbaka en örfil till auktionsfirman för dålig smak. Priset blev bara en miljon (1.5-2 milj Bu).

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Matsalsbord till salu

För den som är intresserad av att köpa matsalsbord, erbjuder vårens stora auktioner ett tillfälle. Matsalsbord hör inte till det lättaste att hitta numera. Men här finns ett ovanligt stort antal alternativ. Tänk på att matbord är en bruksvara. De är alla lagade, kompletterade och renoverade.Vi börjar med det klassiska engelska matsalsbordet i mahogny.

1554. Två D-ändar på egna ben och ett rektangulärt mellanbord på egna ben, samt två iläggsskivor. L 268 och B 120. Bra mått, alla delar riktiga, ganska många ben och billigt (25-30 000 AV).

De engelska borden kan bli riktigt långa. Här nedan är ett runt bord på svarvade ben. Två iläggsskivor är målade och nio (!) iläggskivor är ofanerade, vilket ger en längd om 723 cm . B 145 Säljs som nr 828 (30-40 000 Bu).

  1553. Sengustavianskt bord med 4 senare iläggsskivor. Senare skivor?  Hur gustavianskt är bordet då? Halva bordet är nytillverkat. Det här luktar antikhandlare, som inte lyckats sälja det i butiken.  Dyrt (100-120 000 AV).

 

 826. Tre iläggsskivor av mahogny har detta bord, som blir L 382 cm och B 142. Bredden är lite för stor tycker jag. Svårt att prata med grannen mittemot (30-40 000 Bu).

830. Ganska elegant med pelarfot och dekorativ sarg. Det här bordet har löst två av de återkommande problemen med matsalsbord. Benen är inte i vägen och sargen är snygg, så man behöver inte ha duk. Fem iläggsskivor à 55 cm, varav två fanerade. På bilden är bordet 252 cm, det kan bli 417 cm (40-50 000 Bu). 1627. Ett klassiskt matbord i tre delar som engelsmännen vill ha det. George III. Benen är samlade på tre tripoder med hjultrissor, så det går lätt. Inga problem med bordsplaceringen, alla får plats med benen!  L 404 ,B 115 cm, H 73 . Höjden är lite i lägsta laget. 76-78 cm är perfekt (50-60 000 AV).

 831. Ett mycket praktiskt bord bestående av två D-ändar på egna ben. De kan stå fritt var för sig eller skjutas ihop till ett mindre matbord. I mitten en slagbordsdel, som kan fällas upp eller ej. Slagbordet står på egna ben och kan användas som sidobord. L 294 och B 111. Höjd 72. Bredden är utmärkt, höjden för låg, men man kan sätta på fottrissor.

1555. Ett bra alternativ är dessa två snarlika svenska  gedigna sengustavianska slagbord. De kan ställa ihop 174+183 cm ger total L 357 cm och B 130. Man kan trolla bort borden till vardags (50-60 000 AV). 

Kommentarer

Winston, - Tisdag 26 maj 2009

Titta noga!

Jag tog den obligatoriska inte second look, utan third look idag. Det engelska matsalsbordet på tre tredelade benställningar, nr 1627 AV, har en bård runt kanten, som jag inte observerade första gången. En del tycker det är snyggt, andra inte. I övrigt är det ett praktiskt bord, fast lite lågt, som sagt. Det svenska alternativet med två slagbord är inte dumt. Där är höjden rejäl däremot. Kräver ordentliga matsalsstolar från 1800-talet. Inga klena 1700-talare inte.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Katalogstudier

Idag körde jag upp till mitt gömställe utanför Nora i Bergslagen. Hit går inte mobiltelefonen, vi är utom täckning. Klar vårluft och en tystnad som bara bryts av fåglarna. Här är verkligen fridfullt.

Sitter och går igenom auktionskatalogerna. Probus har två auktionsdagar i vår. Det är dels en rysk samling och dels deras ordinarie auktion, med en katalog för varje dag. Båda katalogerna är väldigt påkostade och fina. Jörgen Martinson och Max Sjöberg som driver firman har hittat en riktig nisch i vapen och militaria, med ryska ordnar som grädde på moset.

Stora Kvalitén innehåller mycket konsthantverk som silver, porslin och orientaliskt konsthantverk. De har även en stor och intressant samling svenska teckningar och laveringar från 1700-talet. På Bukowskis är porslinsavdelningen ovanligt stor med många riktigt spännande kinesiska föremål. Ur svensk synpunkt är en kopp med fat beställd från Ostindiska kompaniet av Carl von Linné en höjdare.

Stockholms Auktionsverk har visning til och med måndag. Bukowskis visning pågår till söndag. Uppsalas katalog ser ganska välfylld ut. Visningen där börjar imorgon 21 maj.

Carl August Ehrensvärd (1745-1800) Kärlekspar i pennteckning (1500-2000 kr AV).

Nedan ett par tallrikar nr 1524 i Kangxi (1662-1722) Famille Verte (3-4000 Bu).

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Fynd på auktion

I torsdags var det pressvisningar i Stockholm. Frukost hos Stockholms Auktionsverk. Man märker att det är lågkonjunktur. Utbudet blir blekare. Stora Kvalitén räddas av en samling utsökta bronser av bronsernas mästare Thomire i Paris. Han var verksam länge från 1700-talets slut till in på 1800-talet och en av empirens stora mästare.

Dessa kandelabrar, skålar och platåer med ett utrop kring 4-5 miljoner tillsammans kommer från Vegeholms slott utanför Ängelholm. Bronserna har säkerligen en gång inköpts av grevinnan von Hallwyl, som även inköpte Vegeholms egendom och skänkte till sin dotter. Nu är det ett av de beryktade "D-na" som ligger bakom försäljningen. Det första närmare bestämt (Death). Arvsskiften är kulturens stösta fiende. Nu försvinner de säkerligen ur landet.

Efter frukosten tågade journalistkåren, det är imponerande många representanter från pressen på dessa evenemang, till Bukowskis, för att få reda på vem som ska bli nästa vd. Det fick man inte, utan Carl Barkman axlade värdrollen i Carl-Gustaf Peterséns frånvaro. Det gjorde Calle med den äran. Var detta ett genrep?

Bukowskis presslunch kom att mycket domineras  av den sällsynta samlingen föremål från Titanic, som jag skrev om förra gången. Claes Göran Wetterholm var inbjuden Titanic expert och berättade och svarade på många frågor från en påtagligt intresserad presspublik. Men detta fartygsöde upphör aldrig att begeistra mänskiligheten. Claes Göran berättade att det utkommer en bok i veckan om Titanic i hela världen.

Helsingbogs Auktionsverk säljs idag ett arkitektbord med nr 42. Det står angivet som "Nordeuropa" med utropspris 20-25 000 kr. På bilden ser det svenskt ut och Antikvärldens experter tror att det är ingen mindre än Iwerson som har gjort detta fina bord. Priset borde då förses med en nolla till. Då blir det ändå en god förtjänst för köparen. Ett liknade bord säljs i Uppsala senare i vår för ca 300 000 kronor. Här kan man tala om fynd på auktion!

42 - Arkitektbord, empire, Nordeuropa, mahogny, höj- och sänkbar skiva, ben på hjultrissor, listskada. H 79, 59x97 cm Utrop 20-25000 kr         Helsingborgs Auktionsverk 17 maj.     .Köpvärt för 200 000

Kommentarer

Winston, - Onsdag 20 maj 2009

Arvsskifte

Nej, det är ingen av bröderna von Geijer. Men deras mamma gick bort för något år sedan. Jag håller med om att det är tråkigt att det ska bli så här.
Christian J, - Måndag 18 maj 2009

Gått bort

Är det en av bröderna Geijer som har avlidit? Tråkigt när det inte finns intresse för arvsgods som funnits länge på egendomen och i familjen.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Titanic på svensk auktion

Ett fickur som var med på Titanic den ödesdigra resan 1912, kommer att få internationell upmärksamhet, när det säljs på en svensk auktion om två veckor. På Bukowskis Internationella auktion i Stockholm 26-29 maj, kommer en liten samling memorabilia från Titanic säljas. Det är en tredje klass måltidsbiljett och några föremål som tillhört svensken Malkolm Johnsson, som hade utvandrat till Amerika.

Han befann sig på Titanic och fick på sig en livväst, men drunknade när han skulle gå i livbåten. Hans livlösa kropp återfanns i det iskalla vattnet, tre dagar senare, men då var Malkolm Johnsson redan sedan länge död.. Bland hans tillhörigheter fanns ett fickur, vars visare stannade på 01:37, vilket var ungefär samtidigt som han bör ha hamnat i vattnet. Titanic sjönk 43 minuter senare.

Det är sällsynt med föremål som varit med på Titanic och detta fickur kan ge ett stort eko bland världen samlare av Titanicföremål. Fickuret märkt John Maurd Vernamo, säljs som nr 1094 med ett utropspris om 75-100 000 kronor. Läs mer om historien i senaste numret av Antikvärlden.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

På gång denna vecka: Crafoords

Idag är det stadsauktion på Crafoords i Lund. Missa inte de auktionerna. Till och från kommer där en hel del bättre bohag och samlarföremål. Man kan livligt föreställa sig att den gamla lärdomsstaden huserar många hem med eccentriska professorer och inbitna överliggare. Alla med ett gemensamt, att de samlat på sig fantasifulla föremål och bra-att-ha-saker. Några av dem hamnar på auktion hos Crafoord.

På Crafoords stadsauktioner sätts inga utropspriser. Man får använda sin fingertopskänsla och snegla i plånboksfacket för att lägga rätt bud. Rätt stimulerande faktiskt. Bra på så sätt att som köpare tvingas man tänka efter vad det egentligen är värt. Och alltid blir det någon hemma som gläds åt att man bjudit för lågt.

Nr 13 idag är en helt oumbärlig gong-gong. En given partyartikel eller något att förarga sin närmaste omgivning med. Kan antagligen köpas ganska billigt. Användningsområdet är starkt begränsat numera.

Betydligt mer användbart är nr 23 ett par eldhundar. För en gångs skull är det också hundar. Eldhundar kallas järnföremål i någon slag ställning, som man lägger veden i brasan på. Här bör priset krypa upp något. Kanske 6-700 kr.

 

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Stafettväxling

I förrgår hade vi bolagsstämma och styrelsemöte i Antikbörsens Förlag. Förutom de sedvanliga ärenden som då behandlades, hade vi ett alldeles speciellt ärende på dagordningen. Utseende av ny chefredaktör för Antikvärlden. Efter drygt femton år var det hög tid med en ny man på den posten. Eller ännu hellre en ny kvinna.

Valet var i högsta grad naturligt och väl förberett sedan lång tid. Ändå kändes det litet högtidligt och viktigt, när frågan skulle upp på styrelsens bord för avgörande. Eller som en styrelsledamot uttryckte saken vid ett tidigare sammanträde.

- En tidningsstyrelse har två central uppgifter. Tillsätta vd och tillsätta chefredaktör. Om det bara inträffar var femtonde år, så finns det kanske anledning att bereda frågan ordentligt. Men det var aldrig någon tvekan. Erika Funke höll en kristallklar föredragning av vad hon vill göra med tidningen. Entusiasmen bland styrelsens medlemmar var inte att ta fel på. Om en månad tillträder hon.

- Ska du dra dig tillbaka nu, har många frågat mig de två senaste dagarn. Nej knappast. Men vi får en klarare struktur på organisationen. Jag är kvar som förlagschef och ansvarig för  verksamheter som att utveckla antikvarlden.se, Antikguiden, Antikklubben och nya utgåvor. Coacha annonsförsäljningen och skapa samarbeten med affärspartners. Men sedan måste det bli tid för att skriva en bok också.

Lycka till Erika!

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Swanns auktioner i New York

Imorgon den 5 maj kl 1.30 pm lokal tid säljer auktionsfirman Swanns i New York en samling illustrerade konstböcker. Auktionen heter The Ritter Collection of Modern Illustrated Books and Livres d'Artistes. Den innehåller böcker om Matisse, Braque, Miro, Calder och de stora klassikerna. Ett verkligt tillfälle för konstsamlare av 1900-talskonst.

Swann's specialiserar sig på grafiska blad, fotografier, handskrifter och illustrerade böcker. De är medlemmar av International Auctioneers IA. Visning pågår till och med tisdag fm kl 10-12 New York-tid. 

På bilden nedan en porfölj av 7 verk av Tapies med titeln Petrificada Petrificante, Paris 1978 utrop $4-6 000.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Miljonnoteringar?

Minns ni förra året när de stora auktionsfirmorna skröt om sina miljonnoteringar? Varje gång man gick in på deras hemsidor hängde ett helt galleri med tavlor och föremål som sålts för över en miljon under det senaste året.

Nu har åtminstone ett auktionshus tystnat. Vad vi kan förstå så är läget idag 10-2 till Stockholms Auktionsverk. Det är förstås Burén Collection som har stått för denna starka ledning i det race, som egentligen bara auktionsfirmorna själva är intresserade av.

Det kommer också att bli intresant att följa hur kampen mellan två av de tre stora auktionsfirmorna nu ska utkämpas på det moderna segmentet. Vem är störst? Jag kan inte förstå annat än att Stockholms Auktionsverk har intagit ledningen som ledande auktionsfirma i Sverige för modern konst våren 2009.

Burén gav 40.5 miljoner och Moderna Kvalitén 30 miljoner vilket gör drygt 70 miljoner. Imponerande. Bukowski Moderna slutade på 39 miljoner.

På Moderna Kvalitén såldes ännu ett ex av Marcel Duchamp*s Självporträtt i silhuett. Denna gång stannade silhuetten på 420 000 kr. Det exemplar som såldes på Burén Collection gick för 1 miljon. Anledningen var att någon (ett barn?) hade ritat in ett litet öga i silhuett nummer två.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

1 maj

Idag fick man vara ute och sola lite i trädgårn. Det var en riktig trädgårdspysslardag. Jag såg ett par riktigt bra trädgårdsmotiv på moderna auktionerna.

En gigantisk pumpa av Hans Hedberg, som såldes för smått otroliga 360 000 kr hos Bukowskis. Och...... en oemotståndlig anka av Ernst Billgren.

"Fördelen med att arbeta i Venedig är, förutom duktiga hantverkare, att man åker gondol till jobbet på morgnarna"

Guldmynt i polykromt glas utfört på Murano år 2000.och såldes för 180 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk på Moderna kvalitén.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 


Just nu 1146 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp