Winston Håkansons blogg

Winston Håkansons blogg
Winston Håkanson berättar här om vilka antikviteter han gillar och vilken konst han skulle vilja köpa. Winston är Editor at large och älskar att gå i antikaffärer och rota bland samlarföremål och småprata med antikhandlarna. Han medverkar regelbundet med marknadsöversikter i tidningen Antikvärlden.
 
Roliga auktioner och antikmässor värda ett besök kommenteras här, liksom händelser, företeelser och skvaller i antikvärlden. Läsare av nyhetsbrevet Utropet och den tidigare kolumnen Noterat i Nora kommer att känna igen sig.

Bukowski vill nå ny publik

På onsdagen öppnar Bukowskis auktion Vintage och Juveler den 4 oktober. Då säljs 400 nummer av Chanel, YSL, Vuitton och Dior m.fl. Auktionen har ett utrop om knappt 6 miljoner och vintagekläderna och väskorna svarar för ungefär 1.2 miljoner för. Resten eller ca 4.7 miljoner ska juvelerna kamma in.

Då säljs Cartier, Chopard, Bulgari och många anonyma diamant-, smaragd- och ametistsmycken. Bortåt 270 nummer är det, varav närmare hälften är mer eller mindre nytillverkat. Det betyder att bara de nytillverkade smyckena är dubbelt så stora som alla vintageföremål tillsammans. Det säger en del om vintagekläders betydelse. Det är vackert att ställa ut, det är roligt att titta på och mingla kring. Men det är inte mycket pengar.

Och hör nytillverkade smycken verkligen hemma på en auktion, undrar vi.
- Kunderna efterfrågar dem, och då levererar vi, blir svaret. Bukowskis hoppas uppenbarligen mycket på nya kunder. Det här är den femte vintageauktionen och det hittills största. Auktionen finns på nätet och det trycks ingen katalog. På väggarna i den smakfullt gjorda auktionsvisningen hänger smakprov på målningar och fotografier som ska säljas på de moderna och nutida auktionerna.

Säkert är det många som kommer att dras till Richard Avedons foto av en poserande modell framför vilda elefanter. Fotografiet med utropspriset 2.5-3 miljoner är ett exempel på kommande auktionsförsäljning. Men visst är vintage kul. Visning 28 september - 3 oktober.

Nr 4 Brosch i vitt guld och diamanter. 5 cm lång. Säljs på Bukowskis Vintage och Juveler 4 oktober. Utrop 4-6 000 kr.


717. Cylinderhatt med ask. England sekelskiftet 1900. Vintagekläder kostar ofta mindre i Sverige än i utlandet. Utrop 1200 kr.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

So long, Salong

Vid gårdagens möte med Experpanelen avhandlades som vanligt aktuella händelser. Viss förstämning rådde över utfallet på Helsingforsmässan förra veckan. Där hade ett antal prominenta SKAF-medlemmar satt upp 7-8 snygga montrar, men försäljningen var skral.

Katastrofal marknadsföring, konstaterade den kände Helsingforshandlaren Arthur Aminoff besviken. Under namnet Salongki eller Salong på svenska så skulle en snygg antikavdelning marknadsföras. Tyvärr skymdes ingången av en rad loppisbord. Men den ansvarige har flytt landet och lär finnas i Italien för nya äventyr.

Det är ju alltid ett problem att blanda finare antikviteter med enklare saker. Man vill ju ha båda, men tydligt serverade, så att man vet var man är. Helsingforsmässan med 60-70 000 besökare har inte haft någon antikavdelning förut. Nu låg denna avdelning för sig själv och man fick lösa egen entré för att komma in, istället för att antikavdelningen var integrerad med den övriga mässan. Därför kom bara kanske en tiondel av mässbesökarna in på antikavdelningen.

Synd, för det var mycket snyggt arrangerat på denna avdelning berättade Antikvärldens Lars-Yngve Johansson, som åkte dit på besök. Och Antikmässan i Svartå, den berömda, är nu nedlagd.

Kommentarer

Winston, - Lördag 1 oktober 2011

Vi hoppas på nästa år

Tack Finlandia för denna uttömmande och goda analys. Jag förstod också på Erik Edelstam, som ställde ut, att det finns visst hopp och att några av barnsjukdomarna kan rättas till ett nästa år. Hoppas det blir det också!
Finlandia, - Lördag 1 oktober 2011

Salonki kan bli bättre

Hej Winston, Trevligt att du bloggar igen och roligt att du också bloggar om vad som händer i Finland. Jag vill gärna helt kort kommentera din "So long, Salong" om Salonki mässan i september. För det första kan man konstatera att konceptet var bra men att det sedan blev en flop berodde till stor del på arrangörerna, deras bristfälliga marknadsföring mm. Utställarna hade snygga montrar och kunderna trivdes. Jag själv fick en hel del med nya kontakter och relativt hyggligt resultat. Jag förstår att SKAF-medlemmarna är besvikna och att de hade hoppats på ett bättre resultat. De hade i utkanten av antikavdelningen byggt ett snyggt eget torg med högre monterväggar än de övriga utställarna. Detta torg var till stor del stängt mot de övriga finska handlarna som låg framför och vid sidan om dem och bakom SKAFs torg och antikavdelningen fanns loppisavdelningen. På yttersidan av de höga väggarna fanns på en vägg två skyltar med SKAFs logo samt på andra väggar namnen på några av utställarna. För gemene man säger det tyvärr inte så mycket och de blyga finnarna går ogärna för att se vad som finns bakom en hög vägg. En allmän uppfattning om SKAFs torg / borg var tyvärr att det var en "splendid isolation". Synd, för det hade varit första gången som en större finsk publik hade fått ta del av deras verksamhet. Jag tror att det skulle bli bättre resultat om SKAF-medlemmarna en nästa gång öppnar sig mera mot publiken. Efter Svartå finns det en marknad för en ny antikmässa i Finland. Helsingforsmässan Habitare drar varje år stora publikmassor och med samma entre´ kunde man besöka hela mässområdet med möbelmässan Habitare, konstmässan ArtHelsinki, Salonki, olika specialavdelningar med bl.a. design, trash och belysning. Ett enormt utbud som åtminstone jag inte orkade ta mig igenom. ArtHelsinki och Salonki låg bredvid varandra och kompletterade varandra på ett bra sätt, båda med ingång från huvud mittgången av mässområdet. Nästa gång blir det nog bättre.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Temperaturen på världsmarknaden

Under 19-21 september säljer Christie's i Paris en fin samling. Det är PALAIS ABBATIAL DE ROYAUMONT , vars innehåll säljs under tre dagar denna vecka. Idag måndag går ett fantastiskt bord under klubban. Det är ett bord utfört under Konsulatperioden, förmodligen av den berömde Thomire.

Table de milieu från Konsulattiden i Paris. Förmodligen utfört av Pierre-Philippe Thomire (500-800 000 euro)

Skulperat och cicelerat i brons med rosa granit med putti, djur och fåglar. Utfört i slutet av 1700-talet eller i början av 1800-talet, längd 137 cm blir detta ett bevis på hur världsmarknaden mår just nu, när det gäller högklassiga antikviteter. Utropspriset är cirka 4-7 miljoner kronor  

Kommentarer

Winston, - Tisdag 20 september 2011

601 000 euro

Det fina bordet med sina vackra skulpterade ben klubbades igår kväll för 601 000 euro inklusive köparprovision hos Christies i Paris. Med en köparprovision på just över 20% motsvarar priset drygt 4.5 milj kronor i Sverige.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Grönsöö i strålande sol

I lördags gjorde Antikklubben en resa till det vackra Grönsöö vid Mälarens norra strand. Det var en underbar dag och vägen söderut från Grillby var som att förflytta sig många decennier bakåt i tiden.

Jacob von Ehrenheim visade Grönsöö. Han är sjätte generationen på slottet.

Vi togs emot av Jacob von Ehrenheim, som idag bor på slottet med sin familj. Efter kaffe med bulle i Bränneriet fick vi en mycket intressant rundvandring i stora huset. Här bor familjen Ehrenheim och endast den undre våningen är uppvärmd.

Vi fick se Biblioteket med sina fina takmålningar och flera salonger . I den övre våningen är det mer musealt, men Jacob berättade att när det är högtidsdagar i familjen, så sitter man även i dessa vackra rum. Om det är på sommarhalvåret vill säga!

Grönsöö innehåller mängder av samlingar från inte minst 1700-talet. Här finns en rad byråar av kända mästare som Gustaf Foltiern, stolar av Efraim Ståhl och en spegel av Burkhardt Precht. Naturligtvis hänger här en rad porträtt av kända samtida, och det finns också en verkligt fin poslinssamling. Utförligt reportage kommer i Antikvärlden.

Efter rundvandringen gick vi ut i solen mot sjösidan. Nedanför väntade en hänförande utsikt och en paviljong ritad på 1700-talet efter William Cambers.

Kinesiska lusthuset uppfört 1786.

Paviljongen är invändigt dekorerad med snäckor och helt oemotståndlig! Det intressanta besöket förhöjdes av Jacob von Ehrenheims stora kunskaper om föremålen och dess historia. Efter en rundvandring i de två aktuella utställningarna om leksaker och spel, samt Grönsöö 400-åriga historia, kunde vi inte låta bli att handla i slottsbutiken. Till sist åt Antikklubben en mycket välsmakande lunch med vildsvinsgulasch. Smaskens!

Kommentarer

Winston, - Söndag 2 oktober 2011

Fler förslag till Antikklubben

Vid den efterföljande trevliga lunchen hade vi ett givande bordssamtal. Där framkom flera bra förslag till utflyktsmål och sedan har en av deltagarna kommit med fler förslag. Hör gärna av er, vi håller nu som bäst på med vårens program.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Bilder från Antikvärldens dag

Trots det fina vädret så var det många prenumeranter som avstod från skogspromenad med svampplockning och istället begav sig till Solnahallen. Antikvärldens dag var precis lika roligt som vanligt. Nedan följer bilder på de tre vinnarna i tävlingen om bästa monterbord.

Glöm inte Antikklubbens möte på fantastiska Grönsöö nästa lördag 17/9. Ett slott som fortfarande är i privat ägo vid norra Mälarens strand. Läs mer här.

Hasse Larsson är legendarisk antikhandlare från Halmstad. På Antikvärldens dag hade han ett bord med genuina mindre föremål för allas kassor. Tredje pris,

 

Ingrid Carlstedt från Väddö har en strukturerad monter med föremål man vill se mer av. Solrosorna kom hemifrån åkern. Andra pris.

 

Kurt och Irène Forselius kommer från Härnösand men bor numera i Nynäshamn. De har en genomförd monter med allmoge och specialiserar sig på samekonst. Årets samlare i Collectors Awards, Birger Nordin, själv samlare av samekonst, på besök. Första pris.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Auktion på ostindiefarare

Måndag den 12 september, samma datum som Ostindiefararen Götheborg förliste 1745, kommer det att hållas en välgörenhetsauktion ombord på det nya fartyget med samma namn. Auktionen kommer b l a att innehålla 15 föremål som bärgades under James Keillers dykningar 1905-06. Välgörenhetsauktionens intäkter går oavkortat till den "nya" Ostindiefararen Götheborgs framtida seglatser. Utöver de bärgade föremålen är det fritt fram att skänka föremål med anknytning till Kina eller Ostindiska Kompaniet. Auktionen anordnas bland annat av porslinsexperten Björn Gremner på AntikWest i Göteborg.

Ostindisk tallrik med Två stridande tuppar, bärgad av James Keiller 1905-06, säljs ombord på ostindiefararen Götheborg på auktion 12 september.

Kinesiskt porslin och andra föremål med koppling till Ostindiefararen kommer att auktioneras ut. Ett 15-tal rop av äkta porslin bärgat ur vraket efter Götheborg som år 1745 sjönk å den s.k. Hunnebådan. Tallriken på bild var en av dem. Värde idag ca 14 000 kr. Föremålen bärgades under James Keillers dykningar år 1905-1906 och säljs med äkthetscertifikat. Ytterligare ett 50-tal rop av Kinesiskt 1700-1800 tals porslin, skeppsmodeller, tavlor med mera.

Auktionen hålls kl 18-21 på måndag. Visning lördag 10 september och söndag 11 september kl. 12-16 samt från kl 16 auktionsdagen den 12 september på Eriksberg i utställningshallen vid Ostindiefararen Götheborgs angöringsplats. Parkering finns i parkeringshuset vid Östra Erikbergsgatan 79.

Inlämning till auktionen pågår fortfarande, berättar Anna Gremner på AntikWest, och avslöjar att en känd antikhandlare från Vänersborg möjligen ska vara auktionsförrättare. Föranmälan senast 9 september.


Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Bukowski Market i Helsingfors

På fredag öppnar Bukowski Market en verksamhet i Finland. Helsingfors blir därmed den fjärde platsen som är uppkopplad med nätauktioner och den första utomlands efter Stockholm, Göteborg och Malmö. De svenska städerna ingick ju förut i AK med klassiska slagauktioner. Efter flera svåra år har de nu blivit framgångsrika nätauktioner och AK har försvunnit.

Helsingfors firar introduktionen av nätauktioner ikväll och imorgon. Redan har 330 föremål inlämnats och uppkopplats. Från fredag kan alla saker beses mellan kl 11-17 på Georgsgatan 4, bredvid Bukowskis lokal på Stora Robertsgatan. Chef är Lea Salovaara och ansvariga intendenter är Anna Rosenius och snart också Joakim Borgström. Den senare har vi sett ofta i Stockholm på antikmässor. 

En användbar tallrikshylla med skåp tillhör premiärsortimentet. Tillverkad i mörkbetsad furu under 1800-talet är utropspriset 600 euro (ca 5 500 kr) och på onsdagskvällen var budet 420 euro. Auktionen avslutas 20 sept.

Glaskaraff Tzarina h. 30 cm av Riihimäen Lasi har utropet 150 euro och säljs 20 sept. Budet idag är 50 euro.

Ring i vitt guld med akvamarin och diamanter från 1960-talet har utropspriset 300 euro i Helsingfors. Budet låg på onsdagen på 100 euro, 13 dagar före auktionen.

Nu har också Finland fått sina nätauktioner. Collectors som motsvarar Lilla Bukowski i Sverige har stängt och nu är det nätet som gäller. Antikvärlden önskar lycka till. Om två veckor vet vi hur de första auktionerna gått.

Kommentarer

Winston, - Torsdag 8 september 2011

Ingen antikaffär

Vi kan avslöja att Joakim Borgström,som hade antikaffär förut, nu har avslutat antikhandeln. Han återvänder nu till Bukowskis i Helsingfors, där han också arbetat tidigare.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

En sajt för alla auktioner

Söksajten Barnebys.com öppnar imorgon efter att ha haft inledande försöksverksamhet sedan i våras. Namnet ska kännas bekant. Som när man talar om Christie’s och Sotheby’s. Barnebys rimmar på Barnekow, med S för Silfverstolpe. Christopher Barnekow är från reklambyråbranschen. Pontus Silfverstolpe ansiktet utåt och Christofer Ferreira Gomes är vd.

Det handlar om marknadsföring och att nå en internationell marknad. Någon sådan finns inte i Sverige. Men nu blir 200 miljoner personer en köpstark medelklass i Kina. Barnebys vill skapa nya målgrupper. Det ska vara föremål istället för auktionsfirmor i målgruppen.

Man ska tjäna pengar på trafik och avtal med auktionsfirmorna. Helt avgiftsfritt för användarna. Barnebys öppnar nu i Skandinavien och planerar att öppna i U.K. våren 2012. Sedan ska man lansera sig land för land. Mycket hände när Bukowskis omvandlade AK till Bukowski Market och började tjäna pengar på det efter en svår förlust. Nu har Stockholms Auktionsverk i dagarna startat upp nätauktioner. Barnebys kommer att göra ett kvalitetsurval bland auktionsfirmor och dra en gräns. Norrköpings Auktionsverk anses som ett föredöme med väl fungerande internetauktioner.

Genom sajten Barnebys.com ska man kunna söka på allt som kommer fram av någorlunda klass på marknaden. Är det något som kittlar intresset är det bara att klicka in och ev. lägga ett bud. Du gör sedan själv upp med auktionsfirman. Delägare förutom de tre i ledningen är Produktion 203, (webbyrån som byggt sajten), reklambyrån Smiths grundare Barnekow med partner samt STING (Stockholm innovation, ett partnerföretag).

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Stig Lindberg på nätauktion

Idag startade Stockholms Auktionsverk sin nätauktionsverksamhet. Premiärnumret blev fåtöljen Pernilla av Bruno Mathsson, som såldes för 6 200 kr (4000) efter en mindre förlängning. Man förlänger budgivningen om det kommer in nya bud strax före stängning, som brukligt blivit i branschen.

Vissa saker lämpar sig väl för nätauktioner. Det gäller särskilt föremål som mångfaldigats i liknade exemplar som t.ex. porslin. Om man söker på Stig Lindberg blir det hos Bukowski Market tre träffar. Kandelabern nedan slutade i 4400 kr på tisdagskvällen.

Nr 255521 Kandelaber av Stig Lindberg säljs den 6 sept hos Bukowski Market. Pris just nu 2400 (2000).

Hos lauritz.com finns det just nu 4 föremål inne av Stig Lindberg. Han gjorde inte bara porslinsföremål, utan mycket av hans produktion var i fajans eller stengods. Utrop 2417 SEK hos lauritz i Aarhus.

Kanna, kruka och skålar i stengods av Stig Lindberg säljs hos lauritz.com den 7 september.

Den som har mycket Stig Lindberg just nu är Norrköpings Auktionsverk. Nu på måndagen finns där 41 nummer.

Nr 53712Karott med lock, 12 cm diameter. Prunus av Stig Lindberg säljs i kväll. Pris just nu 700 (utrop 400).

Det beror delvis på att Norrköping fått i uppdrag att sälja en servis Prunus fördelad på 6 nummer. Ovan syns grytan med priset just nu 700 kt (400 Nrk). Auktionen slutar vid 20-tiden ikväll.

 

Kommentarer

Winston, - Onsdag 7 september 2011

Kandelaber 4400

Slutpriset på den färgglada kandelabern av Stig Lindberg blev 4 400 kr hos Bukowski Market på tisdagskvällen.
Winston, - Tisdag 6 september 2011

Kandelaber

Kandelabern i fajans av Stig Lindberg hos Bukowskis Market var uppe i 3 700 på tisdagen. Auktionen slutar ikväll.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 


Just nu 1168 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp