Winston Håkansons blogg

Winston Håkansons blogg
Winston Håkanson berättar här om vilka antikviteter han gillar och vilken konst han skulle vilja köpa. Winston är Editor at large och älskar att gå i antikaffärer och rota bland samlarföremål och småprata med antikhandlarna. Han medverkar regelbundet med marknadsöversikter i tidningen Antikvärlden.
 
Roliga auktioner och antikmässor värda ett besök kommenteras här, liksom händelser, företeelser och skvaller i antikvärlden. Läsare av nyhetsbrevet Utropet och den tidigare kolumnen Noterat i Nora kommer att känna igen sig.

Vi tror på 2013

Så här i årets sista timmar kan man konstatera att det har sett värre ut för konst och
antikviteter än vad det gör idag. Även om alla inte tror det. Handeln säljer en hel del saker och auktionsfirmorna har haft ett bra år. Ett av de bästa till och med. Så vad är då problemet?

Jo, 1800-tals möbler och konst från 1800-talet går inte bra, sett över ett tvärsnitt. Och många gamla borgerliga hem har just 1800-tals saker. Dessa försöker de sälja, för barnen vill inte ha dem. I befolkningspyramiden finns nu många 40-talister, som vill flytta till mindre boenden. Barnen är mer intresserade av samtida konst och konsthantverk från 1900-talet. Återstår därför att sälja möblerna och tavlorna på auktion. The brown sector går därför dåligt. Alla är på samma sida .Och vill sälja.

Samtidigt har auktionsfirmorna som ett led i att hantera det stora utbudet introducerat näthandeln. Man har helt enkelt inte fysisk möjlighet att genomföra traditionella slagauktioner. Näthandeln upplevs av både kunder och många handlare som krångligt. Följden blir att en mängd varor trillar igenom alla spärrar och säljs ut alldeles för billigt. Till högre kostnader än tidigare dessutom. 

En och annan antikhandlare ägnar tack och lov tid åt att studera det stora utbudet. Vi belönade Thunérs Antikhandel förra året och tilldelade dem priset för Årets Dyrgrip. Rickard Thunér hade nämligen tagit sig tid att granska näthandeln och hittade ett par nattkommoder, som tillhört Karl XIV Johan och hans gemål. Dessa visades upp på Antikmässan i Älvsjö och köptes av Nationalmuseum. Till ett väsentligt högre pris än vad de såldes för hos nätauktionsfirman.

Gott Nytt År alla antikälskare!

 

Kommentarer

Winston, - Torsdag 3 januari 2013

Slutresultat svårast

Jag håller med. Det är jättesvårt att följa och ännu svårare att läsa av slutpriserna.
Bo, - Torsdag 3 januari 2013

Omständig procedur

Det tar mycket tid att följa alla nätauktioner. Och väldigt svårt att hinna kolla kul grejor på plats.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Julstiltje

Antikmarknaden går nu snart in i helgvila. Det har varit en hektisk period i höst med många saker framme. Sammanfattningsvis så känns det som att det har kommit en en del köpare på marknaden och att det börjar ljusna.

Grand Antiques för en månad sedan på Nordiska museet bekräftar denna känsla. Där såldes en hel del. Kvalitetsauktionerna gick också ganska bra. Det är stor skillnad mellan bra och dyra saker och 1800-talskonsten i den lägre prisklassen. En dålig Liljefors är en dålig Liljefors. Och det finns det många av, men en hel del återrop. Sedan kommer plötsligt mästerverket.

Katt på blomsteräng av Bruno Liljefors hade allt. Det är svensk sommar. En katt ligger och gonar i gräset. De japaniserande bladen sträcker sig upp i målningen. Det finns inget våld eller ond bråd död i målningen. Det är bara vackert. Alla kan tycka om denna målning och därför slog Liljefors sitt över 20 år gamla rekord när tavlan såldes för 9.1 miljoner.

Köparen lär vara samma konsthandlare som sålde denna tavla till en kund för en bråkdel av detta belopp för många år sedan.

Katt på blomsteräng 61x76 målad av Bruno Liiljefors 1887 och såld för rekordpriset 9.1 miljoner kr (4-6 milj AV).

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Skapliga priser på konst

Den omtalade akvarellen På terassen av Anders Zorn, som vi kommenterade häromdagen, såldes på tisdagen för 3.8 miljoner (4-6 milj Bu). Det var under Bukowskis utropspris, men ändå försvarligt över Bonhams ca 1.1 miljon (inkl köparprovision).

Konsten gick skapligt när drygt hälften av Bukowskis svenska avdelning avgjorts. Den vackra målningen av Les falaises i Frankrike av CF Hill såldes för 6.7 miljoner medan sjukdomsmålningen Familjen - variation 1 nådde 8 miljoner. Den senare målningen hade inte fått något utrop, men förväntningarna låg på 10 miljoner.

Konstavdelningen bestod av två delar. Den ena var det lite hopplösa 1800-talet, utan några överraskningar. Det andra var de spektakulära målningarna av Hill, Zorn, Liljefors med flera. Där hade Bukowskis satt höga priser, vilka var svåra att slå. Undantaget var den nämnda Hill-målningen från Falaiserna. En studie från den berömda platsen Bois-le-Roi, där Hill målade många flodkrökar, klubbades för väntade 1.5 miljoner. Liljefors hade ingen bra målning framme hos Bukowskis och flera gick i
återrop. Julia Beck hade en underbar målning från ett flodlandskap från Normandie utfört 1911, som såldes för 470 000 kronor (350-400 000 Bu).

Nr 70. Mörka moln över Falaiserna, Luc-sur-Mer 58x72 sign CF Hill i augusti 1876 var underbar och såldes för dubbla utrop 6.7 miljoner (3-3.5 milj Bu).

 

 

Kommentarer

Winston, - Måndag 17 december 2012

Väder och datateknik

Ja, jag åkte till Uppsala förra fredagen och följde konsthantverket. Det var verkligen synd om Uppsala AK när de skulle sälja Asiatiskt. Och den moderna avdelningen fick de flytta till lördagen. Sitter nu och skriver en sammanfattning av kvalitetsauktionerna till tidningen.
Sune, - Fredag 7 december 2012

Uppsala

Hej Winston! Jag hörde via nätet att du satt i salen i Uppsala idag, och även bjöd på en del utrop. Blev det några inrop? Hur sammanfattar du höstens/vinterns auktion i Uppsala? Jag la märke till att auktionsfirman hade ofantliga problem med tekniken, och de måste ha tappat troligen miljontals kronor i provision på allt datastrul. hälsningar från Sune i Osby

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Omtalad Zorntavla

Nr 109. Anders Zorn målade På terassen 48x34 cm sign Alger 1887. Målningen såldes i somras på Bonham's i London och bjuds nu ut för (4-6 milj Bu).

En akvarell av Anders Zorn utförd i Alger förmodligen 1887 och kallad På terassen är till salu på Klassiska kvalitén hos Bukowskis. Tavlan har blivit en snackis i Stockholms konstvärld.

Enligt trovärdiga uppgifter från en konstkunnig person som var på plats, såldes denna tavla hos auktionsfirman Bonham's i London den 11 juli 2012. Priset inklusive inropsprovision var motsvarande ca 1.1 miljoner kronor. Nu bjuds samma målning ut hos Bukowskis med ett utropspris av 4-6 miljoner kronor.

Det är inte ovanligt att målningar vandrar mellan auktionsfirmor inom och utanför Sverige, även om det är vanligare att målningarna exporteras ur Sverige. Det finns flera skickliga internationella konsthandlare som har god koll på hur priserna varierar med kunskaperna.  

Frågan man ställer sig nu är vem som hittade Zorntavlan i London och vem som lämnat in den på Bukowskis.

 

Kommentarer

Winston, - Tisdag 4 december 2012

De saknade en Zorn

Det har cirkulerat ett flertal historier och teorier om vem som köpte målningen På terassen hos Bonhams och eller vilka som tog in tavlan till Sverige. Bukowskis måste ju ha vetat om att tavlan nyligen sålts i London - och till ett helt annat pris än vad den bjuds ut för i Stockholm. I eftermiddag får vi veta priset.
Herr T, - Måndag 3 december 2012

Hur tänkte dom?

Hej! Man undrar hur Bulowskis resonerade när de tog in tavlan till auktionen - risken för massa dålig publicitet var ju uppenbar.
Winston, - Måndag 3 december 2012

Carl Larsson

Hej Jan! Ja, det är mycket att skriva om. Carl Larssons tavla drogs tillbaka från Bukowskis med en konstig formulering från inlämnaren som "inte ville genera vare sig Bukowskis eller inlämnarens familj". Det rörde sig uppenbarligen om en stöld från Norrköpings Konstmuseum.
Jan, - Söndag 2 december 2012

Omtavlad tavla

Hej Winston! Jag väntar fortfarande på att läsa dina kommentarer om höstens mest omtavlade "tavla", Karin skalar äpplen, på Bukowskis. För du är väl på hugget i din blogg!?

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Legobyggare och transor

Våra ledande museer övertrumfar varandra med temakvällar där de puffar för sina barer. Imorgon onsdag kan man gå på Tekniska museets Nördcafé och bli legofrälst. Legosoldat höll vi på att skriva.

Rickard Rasmusson och Stig-Erik Blomquist har som vuxna återfunnit fascinationen för Lego, och de gästar Tekniska museets Nördcafé på onsdag den 28 november får både nybörjare och inbitna Legoproffs tips för att ta sina konstruktioner till en ny nivå.

– Jag har egentligen alltid gillat Lego, men engagemanget fördjupades markant när jag upptäckte att det fanns så många andra vuxna Legobyggare i Sverige och i världen, säger Stig-Erik Blomquist.

Bland dem höjdhopparen Stefan Holm musikern och melodifestivalvinnaren Alexander Rybak och robinsonvinnaren Hans Brettschneider, som också berättat om sitt intresse för Lego.

Moderna museet är inte sämre. Gayklubben Mums Mums gästspelar på Moderna Bar. Det är på Mums Mums man hittar den finaste blandningen av gays, hipsters, klubbkids, transor, fashionmaffia och alla som älskar klassisk housemusik. På fredag 30 november.

Mums Mums är den enda klubben i Sverige som spelar klassisk pianohouse från tiden när house var svart och gay och trodde på fred på jorden. Under artistnamnet House of Wallenberg släppte Klubb Mums Mums grundare Petter Wallenberg just sin nya singel "Be My Lover" som han spelat in med Jwl B från de gangsterrappande tjejerna i Yo Majesty. Så nu vet ni det.Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Munch och Haupt i Uppsala

Så var det dags för Kvalitetsauktion nr 2. I Uppsala passade man på att inviga det nya huset, när det var uppdukat till Internationell Kvalitetsauktion. Och nog är det pampigt alltid. Hela det nya huset upptas av de sammanlagt fem auktionskatalogerna som ska vägleda köparna under fyra dagar 4-7 december.

Auktionens stora dragplåster är en oljemålning av ingen mindre än Edvard Munch. Vårdag på Jelöya är en oerhört frisk målning som är utförd mellan 1913-1915. Målningen har bland annat ägts av konstsamlaren Josephine Bay i New York. Hon var gift med den amerikanske ambassadören i Oslo Charles Ulrick Bay, som var av ursprungligen norsk härkomst. Han var demokrat och finansman och stationerad i Norge 1946-1953.Tillsammans med sin hustru Josephine donerade de stora summar pengar för humanitära ändamål och medicinsk forskning.

Efter Josephine Bay dyker målningen upp i svensk ägo 1977. Det hör inte till vanlighetrna att en Munch av klass säljs i Sverige. Utropspriset är försiktiga 6-8 miljoner.

Som om det inte räckte med det har Uppsala också en fin liten byrå signerad Georg Haupt. Kersti 19 år målade Carl Larsson 1915, när han som mest upptagen av bråket kring Midvinterblot. Uppsala Auktionskammare har lagt ned stora ansträngningar på katalogen med utförlig dokumentation kring tillblivelsen.

Nr 1105. Edvard Munch (1863-1944) Vårdag på Jelöya 65x80 cm utförd 1913-15. Utropspris 6-8 milj (Up).

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Fåtölj från Greta Garbo till salu

Nr 1513 Fransk fåtölj i rokoko ca 1750 à la Reine, har tillhört Greta Garbo och stod i hennes hem på Manhattan i N.Y. (60-80 000 AV).

Nu drar det ihop sig till de stora kvalitetsauktionerna i Stockholm med omnejd. Imorgon börjar visningen av Stockholms Auktionsverks Klassiska. Det är en välmatad auktion med tre kataloger. Toppnumret inom måleriet är Katt på sommaräng av Bruno Liljefors när han är som bäst. Tät, målerisk, full av liv och japanisernade inslag. En målning helt i 1980-tals klass, för att travestera pressvisningen imorse.

En stor möbelavdelning med bl.a. en fransk rokokofåtölj som tillhört Grea Garbo är ett måste för den som söker något speciellt. Den skygga skådespelerskan samlade ihop ett fantastiskt hem i New York. När hon avled ordnade Sotheby's en samlingsauktion 1990. Då såldes denna fåtölj à la Reine för motsvarande 165 000 kronor. Nu bjuder Auktionsverket ut den igen.

En hel orientalisk avdelning har det blivit denna gång. Den stora kinesiska samlingen med 423 nummer toppas av ett helt otroligt verk. Det är en pilgrimsflaska tillverkad och märkt under kejsar Qianlongs period 1736-95. Den har en fantastisk storlek, en helt ren porslinsmassa och är i helt orört skick. Utropspriset är också hissnande med 10-12 miljoner. Man tror att den kommer att gå till Kina.

Nr 2334 Katt på blomsteräng 61x76 sign Bruno Lilefors 1887 är fullödig (4-6 milj AV).

 

 

Kommentarer

Winston, - Tisdag 4 december 2012

Blir det rekord?

Katt på blomsteräng av Bruno Liljefors har allt. Det japanska grässtråperspektivet, den gulliga katten som egentligen är ett rovdjur, de franska färgerna i det underbara solskenet. Gustaf Tapper undrar i Dagens Industri om det inte är dags att slå konstnärens rekord från 1990 på 6.8 miljoner.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Foto höll nästan

Nr 89. Christer Strömholm gick överlag bra på onsdagen. Pojkarna med handväskor har titeln Paris 1962 och såldes för 105 000 kr (40-50 000 Bu).

Nr 187 Richard Prince klubbades för 1.8 milj (2.5-3 milj Bu).

Det bjöds ut mycket fotografi på Contemporary auktionen hos Bukowski i dag. Inte mindre är tre samlingar var till salu. Den hårt hissade favoriten Christer Strömholm höll mycket bra, trots ett stort utbud, med många bilder över utrop som de små pojkarna från Paris 1962. Stora artister som Richard Avedon och Irving Penn såldes bra.

Richard Prince som är ny för den svenska publiken höll inte. Endera var hans bild för porrig eller så var publiken inte förberedd tillräckligt. Många hade säkert inte hört talas om Prince före visningen på Bukowskis.

Modefotografen Mikael Jansson fick 105 000 för sin bild Therza från Malaysia, som jag skrev om för 2 bloggar sedan. Dawid var däremot ingen hit. Ingen av hans foton nådde utrop och många gick i återrop. Jag är inte förvånad.

Sammantaget gick ändå foto ganska hyggligt, särskilt om man ser till det gigantiska utbudet. Frågan är om det inte var en over-kill. Fotografi är kul, i lagom mängder. Men blir det för mycket känns det oengagerande och nästan ytligt.

Nr 198. Lorry washers av Irving Penn London 1950 såldes för 330 000 kr (350-400 000 Bu).

 

Nr 177 Richard Avedon Casinointeriör Le Touquet 1954 såldes för 280 000 kr (275-300 000 Bu).

 

Kommentarer

Winston, - Onsdag 14 november 2012

Äkta priser

Om man sätter ett utropspris om 2.5 - 3 milj kr för en tavla, som säljs för 1.8 miljoner, så tycker jag att den försäljningen inte är lyckad. Endera har auktionsfirman inte lyckats sälja in tavlan ordentligt, eller så var publiken inte intresserad av det verket. Men när auktionsfirman lägger till sin provision man också tar av köparen om 22.5%, så heter det att tavlan såldes för 2.205 000 plötsligt. Det är inte heller inom utrop, men låter genast litet mindre dåligt. Där har vi det nya auktionstricket i ett nötskal, signerat av Bukowskichefen Michael Storåkers.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Bra Grand Antiques

Så var det dags igen att möta ett 20-tal av Sveriges främsta antikhandlare i en suverän miljö på Nordiska museet. Grand Antiques fyller upp hela den stora salen i bottenvåningen med fina montrar fyllda av antika godsaker.

Denna sal skapades av Arthur Hazelius för att det skulle dra fram folkloristiska tåg fram och tillbaka i salen, medan publiken stod på övervåningen och kastade blommor och förtjustes. Så folkloristiskt var det ju nu inte, men Arthur hade gillat de skickliga antikhandlarna med alla fina saker, även om han hade saknat allmogen. Det gjorde nog flera besökare, men marknaden tar ut sin rätt. Originalmålade ståndskåp säljer bättre i Brösarp än på Grand Antiques.

Men utställarna 2012 var nöjda. Lundgrens sålde sitt fantastiska bokskåp i engelsk empire redan första kvällen för en bit över en halv miljon. Thunér Antikhandel hade stor försäljning redan första dagen med en fin byrå av Stenström, ett stort mahognyskrivbord inrett runt om för ca 300 000 och Galerie Donner sålde också bra, med tre silversaker som gick till Nordiska museet på fredagen. Kungen och drottningen besökteockså Grand Antiques på fredagen.

Ett par underbara spelbord av Haupt har beundrats av många, men ännu inte sålts. Historien är fantastisk. Rickard Thunér, som fick priset Årets Dyrgrip i februari för ett par nattkommoder som han hittat på nätet och som tillhört Karl XIII:s gemål, hade slagit till igen. För åtta år sedan köpte han ett spelbord av med största sannolikhet Georg Haupt. I våras hittade han ett liknande bord på en engelsk auktion på internet. Detta fick Rickard att resa över och han kunde konstaterra att det var ett parbord till det första.

Borden har nu försiktigt restaurerats, det engelska bordet var mycket smutsigt och man ser direkt att de utgör ett par. De är också numrerade 3 och 4. Konstruktionen när man fäller upp skivan är sinnrik, så som bara en mästare kan åstadkomma. Under tiden har Anders Bengtsson på Nationalmuseum hittat ett spelbord som han direkt kunde se sannolikt var gjort av Georg Haupt. Nu undrar vi om det bordet också har ett
nummer. Nr 1 eller 2 kanske?

Thunér Antikhandel säljer ett par gustavianska spelbord tillverkade av den berömde ebenisten Georg Haupt, mästare i Stockholm 1771-1784.

 

 

 

Kommentarer

Ann-Kathrine Salmonsson, - Onsdag 14 november 2012

Grand Antiques

Ursäkta mig kära Winston. Men inlägget från mig har med Grand Antiques att göra, det är ett reportage från Grand Antiques med bilder från de olika montrarna. Det finns bl.a en bild på det fina bokskåpet som du nämner. Om man markerar länken och högerklickar på öppna länk, kommer man till mässreportaget.
Winston, - Onsdag 14 november 2012

Höstutställning

Åmells hade höstutställning med invigning samma kväll som Grand Antiques. men Verner Åmell var på Grrand som besökare också. Jag är ledsen för inägget från S:t olofs, som inte har med Grand Antiques att göra och som inte heller är klickbart.
Sverker, - Måndag 12 november 2012

Åmells

Varför ställer inte Åmells ut?
Ann-Kathrine Salmonsson, - Söndag 11 november 2012

Bloggat om Grand Antiques

Bloggat om Grand Antiques http://sanktolofs.blogspot.se/2012/11/under-3-dagar-staller-ett-20-tal.html

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Roligt på Nutida

Nu har de Nutida respektive Contemporary auktionerna börjat visningarna i Stockholm. Nutida auktionen har en samling av PO Ultvedt, som satte den svenska konsten i rörelse. Man blir glad när man ser något rörligt av Ultvedt. Ta det lilla nattduksbordet 5 oktober 1926. Konstnären var född 1927 och hade räknat ut att conceptionen bör ha inträffat just den 5 oktober året innan. Trycker man på en golvpedal, så börjar bordet skaka våldsamt!

Fotografi kommer mer och mer. På Bukowski säljer man inte mindre än tre samlingar. Mest intressant är Karin och Lars Halls samling. Lars Hall var med om att starta Camera Obscura 1977, ett galleri som sysslade helt med foto och även hade bokförsäljning. Mikael Jansson gjorde Thereza Malaysia April 1992 (20-30 000 Bu)

Nr 158. PO Ultvedt har gjort 5 oktober 1926 i bemålat trä, metall och tyg samt tandborste (100-125 000 AV).

 

 

 

Kommentarer

Winston, - Onsdag 14 november 2012

Skapliga priser

Den roliga nattkommoden av PO Ultvedt gick för 100 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk, medan Bukowskis fick 105 000 för Mikael Janssons foto.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 


Just nu 1156 objekt

 
Annons Pil nerAnnons Pil upp